IZABRAN NOVI PREDSJEDNIK UDRUGE OPG „ŽIVOT“

Margeta: U provedbi zemljišne politike lutalo se posljednjih 27 godina

Agrovijesti
Novi predsjednik udruge OPG Život Fotografija: Agrobiz
Kao jedan od ključnih problema, Margeta je naveo zemljišnu politiku koja je temelj razvitka cjelokupne poljoprivredne proizvodnje, a u čijoj se provedbi lutalo posljednjih 27 godina, što je dovelo do današnjeg poražavajućeg stanja u pogledu obima i načina poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj.

Na izbornoj skupštini osnivača Udruge OPG-a Hrvatske „Život“ koja je održana u Đakovu za novog predsjednika Udruge izabran je dr.sc. Vladimir Margeta, docent na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, dosadašnji član Izvršnog odbora i predsjednik stručnog vijeća Udruge „Život“. Margeta je izabran jednoglasno, a uz izbor predsjednika Udruge, izabrani su i zamjenica predsjednika, Martina Minarik, mag.oec. te novi članovi Izvršnog odbora i Stručnog vijeća.

Margeta je u svom predstavljanju članovima skupštine naglasio kako će nastaviti provoditi program Udruge „Život“, a posebno je naglasio dijalog i konsenzus s nositeljima agrarne politike oko ključnih pitanja vezanih uz poboljšanje uvjeta poslovanja naših obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, njihov opstanak i razvoj te očuvanje ruralnog prostora i ljudi koji u njemu žive.

Kao jedan od ključnih problema, Margeta je naveo zemljišnu politiku koja je temelj razvitka cjelokupne poljoprivredne proizvodnje, a u čijoj se provedbi lutalo posljednjih 27 godina, što je dovelo do današnjeg poražavajućeg stanja u pogledu obima i načina poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj.

Poseban naglasak Margeta je stavio na program raspolaganja sredstvima iz fondova Europske unije, namijenjenih ruralnom razvoju. Udruga „Život“ smatra da postoji netransparentnost u definiranju kriterija i dodjeli sredstava iz EU fondova, te će intenzivirati svoje aktivnosti kako bi se mijenjali uvjeti natječaja i omogućilo da najveći dio sredstava dobiju upravo oni kojima su ona i namijenjena, a to su obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Naglasivši značaj razvoja stočarstva kao pokretača ratarske i poljoprivredne proizvodnje općenito, Margeta je naglasio kako će Udruga „Život“ nastaviti doprinositi svojim kritikama, savjetima, konkretnim prijedlozima i rješenjima s ciljem donošenja propisa i akata koji će omogućiti revitalizaciju i razvoj primarne stočarske proizvodnje u Republici Hrvatskoj, a koji neće, kao do sada, razvijati stočarstva susjednih zemalja.

Margeta je izjavio i da će Udruga „Život“ nastaviti s inzistiranjem na osnivanju Hrvatske agro-banke, i to kroz dokapitalizaciju i pretvorbu Hrvatske poštanske banke, budući da su taj prijedlog podržale i od Udruge „Život“ preuzele u svojim predizbornim obećanjima danas vladajuće političke opcije u Hrvatskoj.

Hrvatska je, dodao je Margeta, jedina zemlja članica Europske unije koja nema specijaliziranu banku za financiranje agrara i jedina zemlja u EU koja još uvijek raspolaže značajnim količinama državnog poljoprivrednog zemljišta, i te dvije činjenice pokazale su se kao ograničavajuči čimbenici u razvoju naše poljoprivrede.

Na kraju je Margeta ukazao na potrebu uključivanja i aktivnijeg sudjelovanja predstavnika akademske zajednice u kreiranju agrarne politike u Republici Hrvatskoj, budući da je u proteklim godinama izostala potpora upravo ove društvene skupine ili je ona čak u nekim slučajevima svojim odlukama i(ili) nečinjenjem doprinijela stanju u kojemu se danas nalazi hrvatska poljoprivreda.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje