Izabran svjetski EY Poduzetnik godine

Marko Pipunić u Monacu na dodijeli nagrade svjetskog EY Poduzetnika godine

Agrovijesti
EY izbor svjetskog poduzetnika godina Fotografija: Agrobiz
Nagradu je ove godine odnio Kanađanin Murad Al-Katib koji je proglašen za svjetskog poduzetnika godine. Njegova kompanija ima prihode od 1,49 milijardi dolara, s više od 2.000 zaposlenika na pet kontinenata, a tvrtka izvozi i čini oko 23% svjetske trgovine leće, a sa svojim proizvodima je prisutan u više od 120 zemalja širom svijeta.

Na ceremoniji održanoj sinoć u Monacu proglašen je ovogodišnji svjetski EY Poduzetnik godine. Kanađanin Murad Al-Katib, predsjednik Uprave tvrtke AGT Food and Ingredients Inc. osvojio je ovu prestižnu titulu u konkurenciji 59 poduzetnika iz 49 zemalja iz čitavog svijeta, koji su svoje mjesto u finalnom izboru osigurali nakon što su proglašeni nacionalnim pobjednicima. Među poduzetnicima koji su se našli u konkurenciju za najboljeg na svijetu treću godinu za redom našao i hrvatski predstavnik.

Marko Pipunić iz osječke tvrtke Žito mjesto među svjetskom elitom izborio je pobijedivši na posljednjem hrvatskom izdanju ove globalne nagrade, koja je održana u ožujku a titulu hrvatskog EY Poduzetnika godine izborio je u konkurenciji 32 domaća poduzetnika iz 28 tvrtki koji su se našli u ovogodišnjoj konkurenciji.

Pipunićeva Žito Grupa posluje 25 godina, trenutno zapošljava oko 1.500 djelatnika, a prošle je godine pokrenula projekt proizvodnje pršuta od slavonskih svinja, kao i trajnih salama i trajnih mesnih proizvoda, u što je ukupno uloženo oko 550 milijuna kuna.

Na istome natjecanju prije dvije godine našli su se Alan Sumina i Zoran Vučinić iz zagrebačke tvrtke Nanobit, a prošle je godine Hrvatsku predstavljao Đuro Horvat, osnivač i direktor tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca.

Program se u Hrvatskoj održava zadnje tri godine, a u svijetu ga već 31 godinu organizira revizorsko-konzultantska tvrtka EY. Ovogodišnju hrvatsku delegaciju, uz predstavnike tvrtke EY, predvodili su EY Poduzetnik godine Marko Pipunić, ali i tri člana žirija domaćeg izdanja – Emil Tedeschi, ujedno i predsjednik žirija te poduzetnici Nenad Bakić i Saša Cvetojević.

Hrvatski program već je najavljen i za sljedeću godinu, a EY Hrvatska, kao organizator domaćeg izdanja ovog globalnog programa, poziva sve zainteresirane da se uključe te putem web stranice predlože uspješne domaće poduzetnike kao potencijalne kandidate idućeg,  četvrtog po redu izbora EY Poduzetnika godine u Hrvatskoj.

U sklopu ovogodišnjeg petodnevnog događanja održana su  brojna predavanja, paneli i rasprave. Svoja iskustva, znanja i preporuke s okupljenim kolegama podijelili su govornici iz gotovo svih grana poduzetništva, uključujući i poznatog hrvatskog investitora i poduzetnika Nenada Bakića. Ujedno i član žirija hrvatskog izdanja ove prestižne globalne nagrade, Nenad Bakić je svjetsku javnost upoznao s radom Instituta za Razvoj i Inovativnost Mladih – IRIM te projektima koje ova udruga provodi u području obrazovanja, a među kojima je i projekt pod nazivom BBC micro:bit – STEM revolucija koji je izazvao veliki interes javnosti.

„Hrvatska ekspedicija na svjetskoj završnici našeg globalnog programa svake je godine sve veća zbog čega smo posebno ponosni. Ove godine uz poduzetnika koji se nalazi u konkurenciji za svjetsku titulu imali smo i jednog od govornika, što je posebno priznanje. Uvjeren sam kako su naši poduzetnici iz Monaca ponijeli odlična iskustva te nova poznanstva koja će pridonijeti njihovom daljnjem radu i razvoju te snažnijem izlasku na strana tržišta“, kaže  Berislav Horvat, Country Managing Partner EY-a u Hrvatskoj.

Program ovogodišnjeg svjetskog izbora svojim je izlaganjima obogatila među ostalima i Oscarom nagrađena glumica Kate Winslet, investitor i vlasnik Dallas Mavericksa Mark Cuban, prošlogodišnji EY Svjetski poduzetnik godine Manny Stul iz australske tvrke Moose Enterprise te brojni drugi uspješni poduzetnici.

 

Tko je Murad Al-Katib - svjetski poduzetnika godine

EY izbor svjetskog poduzetnika godina
Kao prva generacija useljenika koji je podignula poduzetnički duh u ruralnoj Kanadi, Murad Al-Katib je iskoristio priliku da potakne preobrazbu u poljoprivredi, povezavši se sa velikim brojem poljoprivrednih  proizvođača u proizvodnji mahunarki. Murad je 2003. godine započeo s AGT Food and Ingredients, a od tada je postao najveći vertikalno integrirani lanac opskrbe za leće, slanutak i grašak. Njegova kompanija ima prihode od 1,49 milijardi dolara, s više od 2.000 zaposlenika na pet kontinenata. AGT Food and Ingredients godišnje je u zadnjih pet godina povećavala prihode za prosječno više od 100 milijuna dolara. Tvrtka izvozi i čini oko 23% svjetske trgovine leće, a sa svojim proizvodima je prisutan u više od 120 zemalja širom svijeta.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje