GMO

Mars dodaje GMO oznake na proizvode

Agrovijesti
Mars Inc. Fotografija: mars.com
Proizvođač M&M'sa, Wrigley guma za žvakanje ispred Vermontovog zakona - Mars kaže da je „predan u transparentnosti“

Proizvođač slatkiša Mars Inc. Pridružuje se maloj grupi američkih prehrambenih tvrtki koje dodaju posebne oznake na proizvode koji sadržavaju genetički modificirane organizme. Mars, koji radi M&M bombone i Wrigley gume za žvakanje, kaže da dodaju GMO oznake na svoju hranu diljem SAD-a kao odgovor na krajnji rok po Vermontovom zakonu koji zahtjeva takvo otkrivanje podataka, piše The Wall Street Jorunal.

Takozvani Vermontov zakon, prvi je američki zakon koji zahtjeva da se obavezno stavljaju naljepnice s oznakama GMO sastojaka u proizvodima, a trebao bi stupiti na snagu 01. srpnja u Vermontu.

Marsov glasnogovornik je naglasio da tvrtka obnavlja svoju web stranicu krajem tjedna kako bi odrazila svoju odluku. „Čvrsto vjerujemo da su GM sastojci sigurni“, stoji na web stranici, ali, „predani smo u transparentnosti.“ Oko jedne trećine njihove godišnje prodaje u iznosu od 33 milijarde dolara dolazi iz Sjeverne Amerike.

Pridružuju se Campbell Soup i Kellogg

Proizvođači hrane kažu da bi bilo prekomplicirano i preskupo stvoriti posebnu distribucijsku mrežu za državu Vermont koja ima 626.000 stanovnika. Kao rezultat, Campbell Soup Co. je najavio još u siječnju da će započeti označavati svoje juhe i kekse koji sadržavaju GMO. General Mills Inc. sličnu je stvar najavio prošli tjedan.

Predsjednik Kellogga za Sjevernu Ameriku Paul Norman izjavio je ovaj tjedan da će i neki njihovi proizvodi nositi oznaku „Proizvedeno genetskim inženjeringom“ počevši od sredine travnja. Oznaka će se pojaviti diljem zemlje, a ne samo u Vermontu, „jer bi posebna oznaka samo za Vermont bila preskupa kako za nas tako i za potrošače“, izjavio je Norman.

Konkurentska tvrtka Hershey Co. Najavila je da radi na uklanjaju GMO sastojaka iz svojih čokolada i grickalica, ali još nisu došli tako daleko da stavljaju oznake na proizvode.

Ovo nije prvi put da se Mars razlikuje od šire industrije po političkim pitanjima. Prošle godine postali su jedni od rijetkih američkih prehrambenih divova koji su podupirali prozivanje označavanja dodanog šećera na nutritivne tablice, što su federalni regulatori predložili u 2014. godini.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje