EU krajem godine očekuje nestašica maslaca

Maslac je sada 150% skuplji nego prije godinu dana i 100 kilograma košta 612 eura

Agrovijesti
Maslac Fotografija: Thinkstock
Maslac je sada 150% skuplji nego prije godinu dana i 100 kilograma košta 612 eura a očekuje se da manjak na tržištu EU do kraja godine dosegnuti 60.000 tona.

Europski proizvođači mlijeka upozorili su da će se EU suočiti s krizom opskrbe maslaca do kraja godine, zbog toga što potražnja i tržišna neravnoteža guraju cijene ovog proizvoda na povijesni maksimum.

Danas je maslac 150% skuplji nego prije godinu dana, a do kraja godine tržište očekuje manjak od 60.000 tona.
 
"Postoji nestašica mlijeka u cijelom svijetu nakon vrlo niskih cijena 2016. Do Božića neće biti moguće zadovoljiti potražnju", rekao je za agenciju Reuters direktor Arlesa Foods Peder Tuborgh.
 
Arla foods jedna je od najvećih mliječnih zadruga na svijetu koja okuplja 12.500 poljoprivrednika diljem EU.
 
Poljoprivrednici su smanjili proizvodnju nakon velikog godišnjeg pada cijena, a ukidanje kvota za mlijeko u EU gurnulo je tržište izvan ravnoteže.
 
Tuborgh je rekao da je nedostatak mlijeka, kiselog vrhnja i maslaca "značajno" stimulirao cijene.
 
U rujnu, treći uzastopni mjesec, Arla će povećati cijenu koju poljoprivrednici plaćaju za mlijeko, na 38,3 eura po kilogramu.
 
Maslac je sada 150% skuplji nego prije godinu dana i 100 kilograma košta 612 eura a očekuje se da manjak na tržištu EU do kraja godine dosegnuti 60.000 tona.
 
Europska komisija tvrdi da to nije rezultat nedostatka mlijeka, već promjena potrošnje u mljekarskom sektoru.
 
"Do lipnja je veća proizvodnja u 19 članica i više nego nadoknadila smanjenje proizvodnje u ostalih devet članica, uključujući Francusku i Njemačku", rekli su za EURACTIV.com izvori u Komisiji.
 
Komisija očekuje da će 2017. godine ukupna proizvodnja mlijeka u EU biti oko milijun tona više nego u 2016. godini.
 
"Bolja situacija je rezultat snažne konkurencije oko masne komponente mlijeka", rekao je taj dužnosnik EU i dodao da je "to uglavnom zbog toga što se masnije mlijeko usmjerava u proizvodnju sira kako bi se zadovoljila snažna potražnja, a sir proizvođačima nudi bolju zaradu od maslaca" .
 
Manjak maslaca na tržištu posljedica je i manjih isporuka tog proizvoda u uvjetima velikog rasta izvoznog tržišta u SAD, gdje se potrošači sve češće odlučuju za maslac umjesto margarin, smatra glavni tajnik udruge poljoprivrednika i zadruga EU COPA i COGECA Peka Pesonen.
 
Pesson kaže da poljoprivrednici žele zadovoljiti potražnju za masnim mlijekom, a ne za proizvode čija cijena pada i koja su višak, kao što je obrano mlijeko u prahu.
 
"Ono što treba biti riješeno je korelacija između cijene maslaca i onoga što dobije proizvođač. Proizvođačke cijene nisu povećane u mjeri u kojoj su cijene maslaca. Lanac prehrane mora bolje funkcionirati", istaknuo je Pesonen.
 
 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje