Berba maslina

Maslinovo ulje dalmatinskih OPG-ovaca uz Zvijezdu do potrošača u cijeloj Hrvatskoj

Agrovijesti
Berba maslina za Zvijezdu d.d. Fotografija: Zvijezda FB Pogledajte galeriju
Iako se preko 70 posto fonda maslina u Hrvatskoj nalazi u Dalmaciji, količine otkupljenog domaćeg ulja čine desetak posto ukupne količine Zvijezda ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

Tvornica ulja Zvijezda je i ove godine otkupila ekstra djevičansko maslinovo ulje od domaćih maslinara, a ciljevi ove osmogodišnje suradnje Zvijezde i uljara Bilaja iz Marine nedaleko od Trogira su približiti javnosti ulje od autohtonih sorti maslina te omogućiti domaćim maslinarima da se probiju na police trgovačkih lanaca.

Iako se preko 70 posto fonda maslina u Hrvatskoj nalazi u Dalmaciji, količine otkupljenog domaćeg ulja čine desetak posto ukupne količine Zvijezda ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

˝Iako je ovo jedna od lošijih godina po urodu, kvaliteta je na nivou i maslina je zdrava i bez nametnika. U ovogodišnjoj berbi vrlo je visok i postotak iskoristivosti ploda, čak 20 posto. U ovom poslu je bitno da se maslinarima uredno isplaćuje kako bi imali poticaj baviti se maslinarstvom, a sve ostalo su demagogije i puste priče. Iako je proces prerade skup, nama to uspijeva već godinama˝, tvrdi Ivica Miljak, direktor uljara Bilaja.

Objašnjava kako je na području od Skradina do Makarske koje oni pokrivaju 90 posto maslinika zasađeno oblicom, a brojčano ima više od milijun prijavljenih stabala. Napominje kako je isto toliko i neprijavljenih stabala i kako je situacija s maslinarstvom u Hrvatskoj dosta nesređena. Unatoč svim problemima, uljara Bilaja surađuje s 5000 kooperanata i proizvede tri do sedam tisuća tona maslinovog ulja godišnje. Imaju dva pogona - Svinca, kapaciteta osam tona maslina u satu i Najevi, kapaciteta četiri tone masline u satu, a u najboljoj godini po urodu otkupili su čak 180.000 litara od lokalnih suradnika.

Posebno su ponosni što su jedna od rijetkih, ako ne i jedina uljara koja ima separator te njihovo ulje za razliku od mnogih nema talog, a talijanske strojeve za preradu kupili su prije osam godina. Ne brinu samo o kvaliteti već i o okolišu i kao uljara se brinu i o rješavanju problema vegetativne vode koja je puna dušika i godišnje ih za obje uljare to košta od 300.000 do 500.000 kuna. Osim toga i kominu od koje neki rade ulje i lažnoga plasiraju na tržište, iskorištavaju na pametniji način te je pretvaraju u pogonsko gorivo i to planiraju nastaviti s time po ugovoru minimalno do 2032.godine.

Berba maslina za Zvijezdu d.d.

˝Važan segment u proizvodnji je i skladištenje zato i imamo sedam metara ispod zemlje skladište u kojem je ulje u inoks bačvama i hermetički zatvoreno. Patentirao sam i pakiranjem našeg ulja, a čak ovisno o godini ga izvezeno 10.000-30.000 boca na tržišta SAD-a i Kine te surađujemo sviše od 200 restorana u Hrvatskoj koji koriste ulje uljara Bilaja˝, pohvalio se Miljak.

Trenutna otkupna cijena je 50 kuna i jednaka je za sve uljare u Hrvatskoj. Miljak ističe kako je niz istarskih maslinara i OPG-ova izgradio brend, zbog čega i drže cijene od do 150 kuna po litri, dok je u Dalmaciji prosječna cijena 120 kuna. Ipak, Miljak napominje da i dalmatinski maslinari znaju unovčiti svoj trud i znanje pa tako jedan omiški maslinar prodaje decilitar ulja za 40 kuna.

Veći problem od toga kako brendirati ulje i regiju te kako unovčiti trud jest i poplava maslinovih ulja u cjenovnom rangu od 30 do 40 kuna za litru koja se prodaju na policama trgovačkih lanaca. Zorica Jurišić, stručnjakinja za maslinova ulja iz Zvijezde, koja je ujedno i ovlaštena ocjenjivačica maslinovih ulja ističe kako je problem u tome što nema dovoljno ovlaštenih za obavljanje tog posla i mjesta za provođenja analiza.

Berba maslina za Zvijezdu d.d.

˝Hrvatska ima laboratorije za senzorsku analizu ulja samo u Splitu i u Poreču i svega dva panela,. Točnije grupu ovlaštenih ocjenjivača koji su zadovoljili sve kriterije i parametre. Prije dvije godine je u skladu s uredbom EU za sve zemlje članice napravljen monitoring maslinovog ulja, no rezultati našoj javnosti nikad nisu prezentirani čime˝, ističe Jurišić.

Berba maslina za Zvijezdu d.d.

Ipak, udruga Paičuša je u Split na analizu poslala 15 ulja koje se nalaze na policama domaćih trgovačkih lanaca i pripadaju kategoriji ekstra djevičanskih. Od 15 analiziranih ulja čak deset ih nije ni prošlo kao ulja kategorije ekstra djevičanska, neka čak nisu bila ni jestiva, dok je Zvijezdino ekstra djevičansko maslinovo ulje zaista takvo kao što mu i piše na etiketi i za što je dobilo i priznanje. Priznanje koje pokazuje kako je kroz suradnju s domaćim maslinarima i uljarama proizvod itekako kvalitetan.

  • Avatar
    VICTORIA123 11. Studeni 2017. u 12:23 Zdravo, Ovo je da se informiše javnost da je gospođa Henrijeta Fernando, privatni zajmodavac, otvorila finansijsku priliku za bilo koga kojem je potrebna bilo kakva finansijska pomoć. Za pojedince, kompanije i kompanije davamo zajam po kamatnoj stopi od 2% pod jasnim i razumljivim uslovima i uslovima. Kontaktirajte nas danas putem e-maila na: (victoriasalgadoloanfirm@gmail.com)
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje