Izbori u HPK

Matija Brlošić i Mladen Jakopović u utrci za čelnu poziciju

Agrovijesti
hpk new Fotografija:
Odluku tko će voditi poljoprivrednike u iduće četiri godine donijet će na izborima u četvrtak tek oko 550 članova koji prema statutu ispunjavanju uvjete odnosno plaćaju članarinu, iako je u Hrvatskoj registrirano čak 165.000 OPG-ova.

Izbori u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori ušli su u završnu fazu, a za mjesto predsjednika HPK bore se dosadašnji predsjednik Mato Brlošić te dosadašnji član upravnog odbora HPK Mladen Jakopović. Odluku tko će voditi poljoprivrednike u iduće četiri godine donijet će na izborima u četvrtak tek oko 550 članova koji prema statutu ispunjavanju uvjete odnosno plaćaju članarinu, iako je u Hrvatskoj registrirano čak 165.000 OPG-ova.

Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore
Matija Brlošić kaže kako HPK ima mali broj članova jer su jedina komora koja nema obvezno članstvo. To se trebalo promijeniti prijedlogom novog Zakona, koji se pokušava donijeti već zadnje dvije godine. Ukoliko bi zakon bio usvojen i članstvo postalo obvezno HPK bi imala oko 105.000 članova.

Najavljuje kako bi odmah po donošenju zakona, u slučaju da ponovo bude predsjednik, raspisao nove izbore za predsjednika. „Ovo su redovni izbori, a žao mi je što politika nikako ne želi da HPK konačno postane mjesto koje će okupljati sve udruge i artikulirati interese poljoprivrede, kako u Hrvatskoj, tako i u EU.

Moj je cilj da ojačam HPK i da već sada krenemo u borbu za naše interese i novu poljoprivrednu politiku EU za razdoblje od 2020. godine, kaže Brlošić.

Mladen Jakopović, ističe da će i on, ako postane novi predsjednik raditi na jačanju komore, te privlačenju novih članova. Naši članovi moraju imati benefite od članstva u komori, a posebno tu mislim na lobiranje za interese poljoprivrednika u Ministarstvu poljoprivrede, ali i Europskoj uniji, koja je glavna za poljoprivrednu politiku. Moj je cilj da osnažimo poziciju i na vrijeme krenem raditi na politikama za novo programsko razdoblje ZPP-a na kojem su mnoge zemlje već počele raditi, kaže Jakopović.

Okrugli stol Osiguranja u poljoprivredi

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje