Uz podršku EU parlamenta

Matija Cetinić Frankos najbolji je mladi poljoprivrednik u Hrvatskoj 2017.

Agrovijesti
Izbor mladog poljoprivrednka Fotografija: Agrobiz
Današnjem proglašenju pobjednika održanom u Kući umjetnosti Lauba nazočio je i povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan koji je u Hrvatsku došao na poziv zastupnice Petir.

Matija Cetinić Frankos (33) iz Donjeg Laduča u Zagrebačkoj županiji pobjednik je Natječaja za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika/ce u Hrvatskoj koji drugi put zaredom organizira hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i ambasadorica izbora Marijana Petir (EPP) dok je Jelena Grčević pobjednica prema izboru čitatelja Jutarnjega lista.

Današnjem proglašenju pobjednika održanom u Kući umjetnosti Lauba nazočio je i povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan koji je u Hrvatsku došao na poziv zastupnice Petir.

 „Svojim dolaskom na ovaj događaj povjerenik Hogan još je jednom pokazao svoje jasno opredjeljenje za mlade poljoprivrednike“, rekla je Petir.

„Za mene ste svi pobjednici jer bez vas i vašeg rada i entuzijazma Hrvatska ne bi bila ista. Projekti koji su bili prijavljeni na natječaj pokazali su kako mladima u Hrvatskoj ideja i volje ne nedostaje. Treba im jedino naša pomoć da te ideje provedu u djelo”, napomenula je Petir.

Matija Cetinić Frankos (33) na svom OPG-u u Mariji Bistrici sa suprugom ekološki uzgaja bobičasto voće te u nas relativno nepoznatu kulturu sibirske borovnice, odnosno haskapa. Jedan je od osnivača Zadruge "Berry Organica" koju čini osam OPG-ova s područja središnje, sjeverne i istočne Hrvatske, većinom mladih ljudi koji su ovim načinom željeli pomoći, kako kaže, “svojim postojećim i novoosnovanim gospodarstvima da se bave onom gospodarskom granom od koje svi mahom bježe – poljoprivredom”. 

Najbolji mladi poljoprivrednik u listopadu 2017. predstavljat će Hrvatsku na natječaju za najboljeg mladog poljoprivrednika/cu u Europskoj uniji koji četvrti put organizira Europska pučka stranka (EPP), najjača politička opcija unutar Europskog parlamenta.

Projekt Matije Cetinića Frankosa bio je najbolji projekt od 28 pristiglih prijava na natječaj otvoren od 1. prosinca 2016. do 10 siječnja 2017. prema ocjeni stručnog prosudbenog povjerenstva u sastavu: Zoran Grgić, dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu i predsjednik Hrvatske agronomske komore, Marijana Ivanek-Martinčić, dekanica Visokog gospodarskog učilišta iz Križevaca, Vlado Guberac, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore, Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Zlatko Šimić, novinar Jutarnjeg lista te Jan Marinac, predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika koji je pobjedniku i dodijelio nagradu.

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje