Zemljište

Matijević, Kostić i Mišković imaju više od 50.000 ha zemlje

Agrovijesti
Zemljište Fotografija: Pixabay
Oko 210.000 hektara zemljišta u vlasništvu je 1285 Vojvođana, s prosječnom veličinom imanja od 163 hektra

Tri najveća srpska poduzetnika u poljoprivredi vlasnici su više od 50.000 hektara zemlje u Srbiji, dok još 20.000 hektara uzimaju u zakup, a uzgajaju žitarice, voće i povrće. Najveći od njih je Petar Matijević, vlasnik Industrije mesa Matijević, koji obrađuje 33.000 hektara zemlje.

Na drugom mjestu je Miodrag Kostić, vlasnik MK Groupa, koji u Srbiji obrađuje 29.000 hektara i još toliko uzima u zakup u Ukrajini. Delta Agrar, trenutno najuspješnija tvrtka u grupi Delta Miroslava Miškovića, obrađuje 14.500 hektara zemljišta. Delta Agrar proizvodi na pet poljoprivrednih imanja, a bavi se ratarstvom, uzgojem voća i povrća, stočarstvom i ribarstvom. Iz prve zemljovlasničke lige ispali su Đorđije Nicović, koji je sa svojom Irvom obrađivao najviše njiva u Srbiji, čak 30.000 hektara, i Mile Jerković, koji je ostao bez najvećeg dijela oranica, a nekad je bio najbogatiji Vojvođanin.

Prvi kupac u Hrvatskoj

Branislav Gulan, član Odbora za selo SANU, za Blic je rekao da srpski zemljovlasnici danas imaju znatno veća imanja nego što su ih u Vojvodini svojevremeno uoči Drugog svjetskog rata imale poznate obitelji Dunđerski, Kotek i Fernbah. "Te obitelji zajedno su imale oko 11.200 hektara zemlje, što nije ni pola onog što danas imaju MK Group, Mišković i Matijević, koji imaju oko 100.000 hektara, što vlastitog zemljišta dobivenog kupnjom nekad moćnih kombinata, što državne zemlje koju zakupljuju", objašnjava Gulan u knjizi "Sudbina oduzete imovine". Tako danas Petar Matijević na desetak imanja obrađuje 33.000 hektara zemlje, od čega je 23.000 u njegovu vlasništvu, dok je ostalo u zakupu.

6 milijuna litara mlijeka proizvodi Delta Agrar Miroslava Miškovića

Najveća Matijevićeva imanja su Bezdan, Ravnica u Bajmoku, Jednota u Kovačici i Zlatica kod Zrenjanina. 

Više pročitajte na poslovni.hr.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje