Opuzen

Matijević: Poticati proizvodnju mandarina radi izvoza

Agrovijesti
Berba mandarina u Opuzenu - Agrofructus Fotografija: Agrofructus Pogledajte galeriju
Država posljednjih godina zanemaruje proizvodnju mandarina, što nije dobro jer se radi o potencijalu koji u izvozu može ostvariti 50 milijuna eura, izjavio je u četvrtak u Opuzenu vlasnik Agrofructusa Denis Matijević.

Smatra kako bi država trebala pronaći načina da potiče proizvodnju obzirom da će u idućih nekoliko godina zbog novih nasada ona dosegnuti do maksimalno 120 tisuća tona. Ovogodišnji urod mandarine procijenjen je na 90 tisuća tona, no zbog ranog cvjetanja jedan dio mandarina (sitni plodovi) neće biti ubran, a na tržištu će završiti oko 63 tisuće tona mandarina.

U dolini Nervetve mandarine se proizvode na površini od 2.200 do 2.300 hektara, pri čemu Agrofructus otkupljuje 25 do 30 posto proizvodnje. Proizvodnja mandarina u tom se kraju bavi dvije tisuće proizvođača, a Agrofructus otkupljuje od njih tisuću.

Na hrvatskom tržištu završi oko 15 tisuća tona, a potrošnja po glavi stanovnika se kreće od 3,5 do 4 kilograma. Ukupno se na sva tržišta bivše Jugoslavije, uključujući i Hrvatsku, plasira između 40 i 45 tisuća tona mandarina, dok ostatak završava na tržištima Češke, Slovačke, Poljske, Velike Britanije itd.

Berba mandarina u Opuzenu - Agrofructus

Matijević smatra kako je proizvodnja mandarina jedna od rijetkih poljoprivrednih djelatnosti koja je profitabilna i ima potencijala, a osim podrške države kroz poticaje važno je i da sami proizvođači rade na povećanju konkurentnosti. Naime, potrebno je da više slušaju struku te primjenjuju sve agrotehničke mjere i rade na način da imaju kontinuirane količine, ističe Matijecvuć.

Ovogodišnja otkupna cijena mandarima za prvu klasu iznosi 2,5 kuna po kilogramu, a Matijević je pojasnio kako otkupljivači drže tu otkupnu cijenu kako bi očuvali proizvodnju, iako je ta cijena u odnosu na konkurenciju Španjolske i Turske dosta viša.

Berba mandarina u Opuzenu - Agrofructus

Afrofructus je jedan od najvećih otkupljivača voća i povrća u Hrvatskoj i godišnje otkupi oko 120 tisuća tona različitih vrsta.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje