Zaštita životinja

McDonalds, KFC i Starbucks na udaru organizacije za prava životinja

Agrovijesti
Pilići Fotografija: Miranda Cikotic/PIXSELL
Jonti Vhittleton, vođa globalne kampanje u organizaciji “World Animal Protection”, kaže kakokompanije imaju moć da pokrenu promjene, samo ako to hoće. "Pilići su srž njihovog poslovanja i zaslužuju priliku da žive sretniji i zdraviji život. Ovo što zahtjevamo nije previše"

Devet najvećih svjetskih kompanija za brzu hranu našlo se na “stubu srama” od strane organizacije za prava životinja i za standarde dobrobiti uzgoja.

Udruženje “World Animal Protection” je u izvještaju analiziralo globalne standarde kompanija kao što su McDonalds, KFC i Starbucks i zaključile da nijedna nije imala "efektivno provedenu stratešku posvećenost dobrobiti životinja".

Potrebni su minimalni globalni standardi

Dok izvještaj priznaje da postoje regionalni izuzeci gdje su standardi viši - kao što je osiguravanje prirodnog svjetla na farmama u Velikoj Britaniji – stručnjaci zaključuju kako to nije dovoljno i sugeriraju da je potrebno postaviti minimalne standarde koji će se primjenjivati globalno.

Preporuke

“World Animal Protection” poziva da se u proizvodnji koriste rase koje se sporije uzgajaju, kao i da se osigura dovoljno prirodnog svjetla, kao i da se pticama osigura "potreban prostor".

Jonti Vhittleton, vođa globalne kampanje u organizaciji “World Animal Protection”, kaže kako kompanije imaju moć pokrenuti promjene, samo ako to hoće. "Pilići su srž njihovog poslovanja i zaslužuju priliku da žive sretniji i zdraviji život. Ovo što zahtjevamo nije previše."


 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje