Zaštita okoliša

Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja, 16. rujna

Agrovijesti
Zemlja Fotografija: Pixabay
Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja obilježava se 16. rujna svake godine diljem svijeta radi isticanja važnosti provedbe Montrealskog protokola o tvarima koje oštećuju ozonski sloj, a tim povodom će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u subotu na zagrebačkom Cvjetnom trgu organizirati edukativno-zabavni program, posebno namijenjen najmlađima.

Ove godine obilježava se 30. godišnjica Montrealskog protokola, najuspješnijeg međunarodnog sporazuma u zaštiti okoliša. 

"Montrealski protokol je najbolji primjer kako se zajedničkom globalnom akcijom mogu ispraviti posljedice negativnog ljudskog utjecaja na okoliš. Ukidanjem proizvodnje i potrošnje štetnih tvari ne samo da je zaustavljeno daljnje oštećivanje ozonskog sloja, nego se on oporavlja. Prema izvješću UN-a predviđa se da će se ozonski sloj oporaviti do 2050. godine", ističu u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike u povodu Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja.

Dosad je postignut velik uspjeh u zaštiti ozonskog sloja isključivanjem iz uporabe tvari koje ga oštećuju kako bi se i time izbjeglo štetno djelovanje UV zraka na zdravlje i okoliš. Međutim, kako se radi o postojanim tvarima, smanjenje njihovih koncentracija u stratosferi sporo pada te stručnjaci predviđaju potpunu uspostavu prirodne ravnoteže stvaranja i razgradnje ozonskog sloja oko 2050. godine. Potrebno je i dalje aktivno raditi na smanjenju i ukidanju svih tvari koje ne samo da štete ozonskom sloju, nego i utječu na klimatske promjene. 

U povodu Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike će u subotu, 16. rujna, od 10 do 14 sati, na zagrebačkom Cvjetnom trgu organizirati edukativno-zabavni program, posebno namijenjen najmlađima. Tako će u edukativnoj predstavi djeca moći saznati kako superjunacima Ozonku i Ozončici mogu pomoći spasiti ozonski sloj te sudjelovati u igrama i drugim aktivnostima.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje