Ribarstvo

MedFish4Ever: EU se obvezao 10 godina pratiti zalihe ribe u Sredozemnom moru

Agrovijesti
Ribarstvo Fotografija: Thinkstock
Europska unija i sedam zemalja Sredozemlja u četvrtak su se obvezale da će sljedećih deset godina budno pratiti razvoj zaliha ribe, ugroženih zbog pretjeranog izlova.

"Nakon nekoliko mjeseci pregovora, Europska komisija je jamčila u četvrtak da se na 10 godina obvezuje djelovati na spašavanju zaliha ribe u Sredozemnom moru i zaštiti gospodarsko i ekološko bogatstvo regije", objavila je EU u priopćenju.

Deklaraciju iz Malte, nazvanu "MedFish4Ever" potpisale su Europska komisija, osam obalnih članica EU (Španjolska, Francuska, Italija, Malta, Slovenija, Hrvatska, Grčka i Cipar), sedam trećih zemalja (Maroko, Alžir, Tunis, Egipat, Turska, Albanija i Crna Gora), FAO (Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu), Opće povjerenstvo ribolova za Sredozemlje (GFCM) i Europski parlament.

"Nadam se da će ta deklaracija za budućnost predstavljati prekretnicu", komentirao je Karmenu Vella, europski povjerenik za ribolov dok su ribolovne zalihe u Sredozemnom moru u velikoj opasnosti, a pretjerani izlov je procijenjen na 90 posto.

Potpisnici se obvezuju do 2020. osigurati redovne precizne i znanstvene procjene glavnih zaliha ribe.

Oni također moraju odrediti višegodišnji plan vođenja za sva ključna ribolovna područja i eliminirati ilegalni ribolov do 2020.

 Više od 300.000 osoba zaposleno je u mediteranskoj ribolovnoj floti, uglavnom sastavljenoj od malih brodova (80 posto plovila manjih od 10 metara duljine, na koje otpada četvrtina ulova).

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje