Divna priča iz Tuzle

Medicinsko osoblje uzgaja povrće za teško oboljelu djecu

Agrovijesti
UKC Tuzla projekt plastenika za djecu oboljelu od najtežih bolesti Fotografija: ukctuzla.ba
U krugu Centra za palijativnu skrb, koji djeluje u sastavu UKC Tuzla, medicinsko osoblje postavilo je plastenik u kojem uzgajaju povrće za teško oboljelu djecu.

Odgovorna sestra Dječjeg odjela palijativne skrbi Olivera Sadiković, kaže kako je riječ o projektu takozvane okupacijske terapije za pacijente oboljele od karcinoma i drugih teških bolesti, koji se svrstava u najviše standarde u europskoj medicini, piše agroeko.net.

"Plastenik smo dobili početkom godine od Udruženja 'Snaga žene' iz Tuzle s ciljem kvalitetnije terapije za majke oboljele djece, ali i za samu djecu koja se nalaze u našoj bolnici. Zahvaljujući razumijevanju načelnika Centra dr. Samira Husića, cijelo osoblje u pauzama radi u plasteniku u kojem smo zasadili povrće koje upravo prispijeva i koje koristimo u dječjoj prehrani", rekla je Sadiković.

U plasteniku su zasadili rajčice, paprike, krastavce, blitvu, limunsku travu, peršin, kopar, krumpir i drugo povrće. Mali pacijenti i osoblje zajedno se vesele berbi u krugu bolnice.

"Sve što se radi za ovu djecu je jako humano, jer se radi o osobama čiji se život polako gasi ili su trajno vezana za krevet. Oni se vesele svemu što je napravljeno radi njih, tako da je i najmanja pažnja za njih neopisiva radost", ističe odgovorna sestra.

Kroz dva odjela Centra prođe stotinjak pacijenata, od kojih većina na terapiju dolaze iz roditeljskih domova, dok su u dnevnoj bolnici najteži bolesnici.

Osoblje je i samo iznenađeno prinosima iz plastenika, dok posjetitelji bolnice na dodatni angažman osoblja gledaju kao na nešto nevjerojatno.

"Dobra volja sve napravi, a nama je drago da imamo mogućnost i mjesto za terapiju adekvatnu potrebama naših pacijenata", zaključuje Sadiković.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje