Privatizacija

Meteor može samostalno izglasati plan restrukturiranja Badela

Agrovijesti
Badel 1862 Fotografija: Marko Lukunić/PIXSELL
Meteor grupa u utorak je izvijestila da je stekla kontrolu nad više od dvije trećine tražbina prijavljenih u predstečajnoj nagodbi Badela 1862, čime može samostalno izglasati prihvaćanje plana financijskog restrukturiranja Badela.

"Meteor grupa jučer je pisanim putem obavijestila Upravu Badela 1862 i Ministarstvo gospodarstva da je nakon preuzimanja tražbina dva najveća financijska vjerovnika sa založnim pravima na ključnoj imovini – pogon na Žitnjaku i vinarije u Daruvaru i Benkovcu - te postignutih dogovora s vjerovnicima iz skupine financijskih institucija i skupine ostalih vjerovnika, stekla kontrolu nad više od dvije trećine tražbina prijavljenih u predstečajnoj nagodbi Badela 1862.

Na taj način, sukladno Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, Meteor grupa može samostalno izglasati prihvaćanje plana financijskog restrukturiranja Badela 1862", ističu iz Meteor Grupe.

Napominju i kako je jedan od vjerovnika koji je dao podršku Meteor grupi i Atlantic grupa.

Meteor grupa je, kako navode, u postupku odabira strateškog partnera sudjelovala s financijski najvišom i obvezujućom ponudom, što je izrijekom pismeno potvrđeno povjerenstvu za odabir strateškog partnera Badela još u srpnju.

"U ponudi vrijednoj više od 26 milijuna eura jasno smo istaknuli namjeru brzog razduživanja Badela 1862 i okončanja predstečajne nagodbe u najkraćem mogućem roku, a aktivnostima koje smo poduzeli u međuvremenu samo smo dokazali ozbiljnost naših namjera i sposobnost da sve navedeno u ponudi i realiziramo", ističu iz te tvrtke. 

Napominju i kako su brzorastuća i niskozadužena tvrtka sa značajnim investicijskim potencijalom – ključni pokazatelj zaduženosti (omjer duga i EBITDA) kod Meteor grupe iznosi svega 2.

"Za provedbu cjelokupne transakcije unaprijed smo osigurali sva potrebna sredstva, kombinacijom vlastitih sredstava i kreditnih zaduženja Meteor grupe, o čemu smo također predočili pismene dokaze kao jasnu potvrdu ozbiljnosti naše ponude i investicijskog potencijala", ističu iz Meteor grupe.

Nešto ranije u utorak tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić izvijestio je da Meteor grupa posjeduje 67,5 posto potraživanja vjerovnika, što znači da ta grupa ima većinu koja će odlučiti o nastavku i modelu predstečajne nagodbe.

Ministar je utvrdio da u takvim uvjetima njegova, kao i odluka povjerenstva za odabir strateškog partnera Badelu više nisu relevantne, a od povjerenstva je zatražio da utvrdi jesu li ugovori o preuzimanju potraživanja izvršni ili opcijski.

Panenić je ustvrdio i da je proces oko traženja strateškog partnera za Badel izgubio smisao te napomenuo "ako su (Meteor) već išli u tom smjeru, to su mogli isto tako obaviti i prije, da nemamo ovu cijelu strku, da ne moramo St. Nicolaus kao partnera uopće uvoditi u to".

Ustvrdio je da su u postupku izbora strateškog partnera poslovna etika i odnos prema drugim investitorima dosta narušeni. "To je u skladu sa zakonima, međutim sigurno nije fer prema drugim ponuditeljima u procesu", ocijenio je.

Za strateško investiranje u Badel bile su u igri četiri tvrtke koje su se javile na Badelov poziv od 11. svibnja za aktivno uključivanje u provedbu mjera financijskog i operativnog restrukturiranja tog društva u okviru postupka predstečajne nagodbe - đakovački Meteor, zagrebački Oštrc, slovački St. Nicolaus i splitska Stanić Grupa. U međuvremenu su ostale samo dvije - Meteor i St. Nicolaus.

U Badelu 1862 država ima vlasnički udjel od 67,68 posto.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje