Privatizacija

Meteor uskoro kreće s ulaganjima u Badel, Petrokemija očekuje osam ponuda

Agrovijesti
Badel 1862 Fotografija: Marko Prpić/PIXSELL
Meteor će svoju investiciju u Badel započeti ulaganjem u pogon na Žitnjaku, te ulaganjem u tržište, marketing i distribuciju

Ovaj bi se petak na Trgovačkom sudu u Karlovcu trebala zaključiti predstečajna nagodba za Badel 1862, a nakon čega bi i ulagač – đakovačka Meteor grupa mogla početi s ulaganjem u društvo.

Proces predstečajne nagodbe u Badelu traje od 2013. godine, izglasan je početkom godine te je za novog vlasnika potvrđena Meteor grupa. No zbog tužbi i žalbi te čekanja na pravomoćnu potvrdu nagodbe, novi vlasnik nije još preuzeo vođenje poslovanja u Badelu.

Isto toliko vremena koliko se Badel mučio sa završetkom predstečajne nagodbe i odabirom ulagača, kutinska Petrokemija bila je u potrazi za strateškim partnerom. Za tu kompaniju također bi do kraja tjedna trebale biti dostavljene obvezujuće ponude.

Preostala jedna tužba

Interesa je puno, a zbog čega su i u nekoliko navrata produljivani rokovi za dubinsko snimanje kutinske tvornice mineralnih gnojiva. Stanje su u proteklih nekoliko tjedana u kompaniji snimali Ina, Prvo plinarsko društvo (PPD), HEP i Janaf zajedno s mirovinskim fondovima, poljski Azoty, češki Agrofert, austrijski Borealis, EBRD, dok je palestinska Fatima odustala, jer se bez obzira na iskazan interes nije pojavila na dubinskom snimanju.

U petak će se znati tko se je odlučio na dostavu obvezujuće ponude.

U slučaju Badela, najviše je prigovora na proces bilo od slovačkog St. Nicolausa, drugog kandidata koji je htio ući u Badel. Trenutačno je ostala još jedna tužba iza koje stoji navodno Anto Perković, koji godinama vodi niz sporova protiv tvrtke, a sada je prigovor dan na sam postupak predstečajne nagodbe, utvrđivanje tražbina i njezino izglasavanje.

S obzirom na to da je tužba u visini od oko 50 tisuća kuna, a da je vrijednost predstečajne bila oko 600 milijuna kuna, očekivanja su da će sud u petak zanemariti tu tužbu i potvrditi predstečajnu nagodbu. Tada, ako ne bude žalbi, ubrzo će potvrda završetka nagodbe biti i pravomoćna te krenuti ulaganja u Badel.

Prema prethodnim najavama, Meteor grupa prvo bi uložila u proizvodni pogon na Žitnjaku te u tržište, marketing i distribuciju. Planom operativnog i financijskog restrukturiranja planirana je dokapitalizacija od 222,7 milijuna kuna. Od ukupnih obveza Badela 1862 od travnja 2013. od oko 619 milijuna kuna predviđen je otpis 244,8 milijuna kuna obveza, refinanciranje duga od 150,1 milijun kuna te konverziju dijela duga u kapital i povećanje temeljnog kapitala uplatom u novcu.

Dokapitalizacija Petrokemije

Bez obzira na čekanje da Meteor krene s ulaganjem, Badel je ove godine poslovao stabilno, a niti ga je jače okrznula kriza u Agrokoru. U šest mjeseci imao je 12 posto manju dobit nego lani, poslovni prihodi na godišnjoj razini smanjeni su za 3 posto, a prihodi od prodaje za jedan posto.

Petrokemija je u šest mjeseci imala oko 6,7 posto manje ukupne prihode na godišnjoj razini te gubitak od 40,3 milijuna kuna, nakon što je lani imala dobit. Nakon što se zaprime obvezujuće ponude, krenut će se i u tehničke pripreme. Tako će se prvo održati skupština u listopadu na kojoj će se donijeti odluka o smanjenju temeljnog kapitala za 343 milijuna kuna radi pokrića kumuliranih gubitaka od 339,3 milijuna kuna.

Nakon toga sazvat će se nova skupština na kojoj se mora potvrditi i dokapitalizacija. Nju bi trebao provesti ulagač, za kojeg se utvrdi da ima najbolju obvezujuću ponudu. 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje