PETAR BARANOVIĆ

'Mi ribari možemo osigurati opskrbu hranom domaćem stanovništvu'

Agrovijesti
Fotografija:
Bivši saborski zastupnik i predsjednik Sindikata ribara Hrvatske Petar Baranović ističe mjere koje su potrebne ribarstvu kako bi preživjelo krizu uzrokovanu koronavirusom i osiguralo adekvatnu opskrbu hranom domaćem stanovništvu

O aktualnoj situaciji u ribarstvu suočenom sa štetama nastalim zbog pandemije koronavirusa i načinima na koji bi se sustav mogao prilagoditi novonastaloj situaciji razgovarali smo s dr. Petrom Baranovićem, bivšim saborskim zastupnikom i predsjednikom udruge „Ribarska solidarnost”. 

Može li se u ovom trenutku procijeniti šteta u ribarstvu koja je nastala zbog pandemije koronavirusa?

Teško je dati konačne procjene, ali definitivno se posluje u otežanim uvjetima. Kao što je poznato, veliki dio proizvodnje u akvakulturi i izlovu ribe je odlazio u izvoz, što sad nije moguće. Mi još precizno ne znamo kako će to izgledati, ali ono što sam osobno i pismenim putem sugerirao Ministarstvu je da što hitnije i bezuvjetno isplate minimalne potpore iz nacionalnog proračuna. One su ionako trebale biti isplaćene, ali promptnom isplatom bi se u ovom trenutku dala financijska injekcija za servisiranje obveza prema dobavljačima i osugurala minimalna primanja zaposlenicima. 

Kako komentirate Vladine mjere, može li se još nešto trenutno poduzeti?

Osim promptne isplate potpora, država bi u pregovorima s bankama trebala postići liberalniji pristup banaka prema klijentima kod dobivanja kratkoročnih pozajmica ili kredita za očuvanje likvidnosti. Banke se prema onome što se dosad može iščitati drže suzdržano prema idejama političkog vrha, što ja na mjestu premijera ne bih tolerirao ni sekunde jer su jako puno zaradili na hrvatskim građanima u posljednji trideset godina, od švicaraca pa do najviših mogućih kamata na kredite. U najmanju ruku, poslovno bi bilo pristojno da izađu u susret svojim klijentima po liberalnijim kriterijima. Situacija je takva, koplja se lome, hrvatsko gospodarstvo mora naći načina da ostane na nogama. Postoje grane koje bi mogle ostati na nogama i zadržati poslovnu i gospodarsku aktivnost te na taj način ublažiti dramu koja se trenutno događa. 

Kakva je situacija s plasmanom ribe?

Zasad još ne znamo u koje će sve mjere generalno država biti prisiljena ići što se tiče reguliranja rada trgovine i distribucije jer u ovom trenutku, dok još rade ribarnice, neke manje količine ribe uspijevamo plasirati do kupaca. Otežan je plasman ribe čak i na domaćem tržištu. Na šibenskoj ribarnici je osvanula interna odluka da ribarnica neće raditi, što nema veze s odlukom Stožera civilne zaštite. Trgovci koji od ribara kupuju ribu su najžilavija karika, ali oni se dosta komforno postavljaju i gledaju vlastiti interes i vlastitu sigurnost pa razmišljaju o obustavi djelatnosti.

Što možemo očekivati u idućem razdoblju? 

U domeni opskrbe svježim mesom ovisimo o uvozu, realno je očekivati da će doći do poremećaja u opskbi. Mi ribari možemo isporučivati značajne količine svježe ribe i samim time osigurati adekvatnu opskrbu hranom domaćem stanovništvu. No, to ovisi o spremnosti hrvatske politike, ali i razvoju siuacije s koronavirusom. Ministarstvo s jedne strane i banke s druge strane na poticaj Vlade trebaju stvoriti pretpostavke da nama koji smo poslovno aktivni plate ono što trebaju platiti i omogućiti svima koji imaju poslovne račune dobivanje pozajmica bez postavljanja suludih analiza, procjena boniteta i suvišnih pitanja. Tako ćemo proći bez otpuštanja radnika i obustavljanja proizvodnje. U surotnome, nisam optimist. Pogotovo nakon zadnjih dvije godine u kojima se poslovalo uz poremećaje na tržištu ribom. Realno je za očekivati da će dobavna cijena početi rasti, a platežna moć građana početi padati.