Pilot projekt

Migranti će moći raditi na britanskim poljoprivrednim gospodarstvima šest mjeseci

Agrovijesti
Berba grožđa Fotografija: Thinkstock
Dvogodišnji pilot projekt značiti će da će britanska poljoprivredna gospodarstva koja se bore s voćem i povrćem moći zaposliti radnike odnosno migrante.

Dvogodišnji pilot projekt značiti će da će britanska poljoprivredna gospodarstva koja se bave uzgojem voća i povrća moći zaposliti radnike odnosno migrante. Oko 2.500 radnika migranata moći će svake godine ući u Ujedinjeno Kraljevstvo, priopćio je (6. rujan) glavni tajnik Sajid Javid i tajnik Defra, Michael Gove.

Proizvodnja voća u Velikoj Britaniji dramatično je porasla, za 130% u zadnjih 20 godina. Međutim, sektor je doživio snažan pad broja sezonskih radnika, ostupnih za berbu nakon što je Velika Britanija odlučila napustiti EU. .

Istraživanje NFU-a pokazalo je da je u rujnu 2017. godine bilo 29% manje sezonskih radnika za hortikulturne poslove, povećavši prosječni godišnji deficit za 11%.

Premda je vlada objavila kako bi radije vidjela industriju "na čelu sljedeće poljoprivredne revolucije", gdje tehnologija može smanjiti zahtjeve za fizičkim radom, rješenja za automatiziranu berbu trenutno nisu dostupna za sve vrste i kulture. Umjesto toga, kratkoročno, vremenski ograničen pilot projekt će pomoći britanskim poljoprivrednim proizvođačima da uvezu radnu snage tijekom vrhunca proizvodnog razdoblja.

Pilot projekt će započeti u proljeće 2019. i trajat će do kraja prosinca 2020. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje