Srbija

Ministar Nedimović: Projekt Fruits & Berries za dvije godine već donio izvoz od sedam milijuna eura

Agrovijesti
Smrznuto voće Fotografija: Pixabay
Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović posetio je krajem listopada Leskovac i izjavio da će država ubuduće više ulagati u poljoprivredne proizvodne kapacitete.

Ministar Nedimović je tijekom posjete hladnjači „Vule komerc“ u selu Šišincu kod Leskovca, koja je izgrađena u okviru danskog programa za razvoj voćarstva „Fruits & Berries„ ocijenio da će srpski poljoprivrednici mnogo više zarađivati ako prodaju gotove proizvode nego sirovo voće. „Cilj nam je da ne prodajemo sirovo voće, nego da ga preradimo, pa izvezemo.

Projekt „Fruits & Berries“ je vrijedan 8,5 milijuna eura, a već smo za dvije godine njegove realizacije izvezli robu u vrijednosti od sedam milijuna eura. Prihod od prodaje sirovog voća je 1,3 milijuna eura, a od prerađenog 5,6 milijuna eura i zato ćemo još više ulagati u proizvodne kapacitete“, naglasio je ministar Nedimović i podvukao kako je taj projekt jedan od najbolje provedenih projekata u Srbiji.  

Otpravnik poslova danskog veleposlanstva Morten Skovgaard Hansen izjavio je da je projekt „Fruits & Berries“ doprinio razvoju voćarstva na jugu Srbije: „Doprinijeli smo razvoju ovog dijela Srbije, prije svega zapošljavanju radnika. Pored toga, zadovoljni smo jer smo obučili veliki broj ljudi, a uspostavljena je i bolja suradnja između proizvođača“

Realizacijom programa u posljednje tri godine na jugu Srbije je otvoreno 70 hladnjača, pogona za toplu preradu i skladišnih objekata. Posao je u okviru projekta dobilo 820 ljudi od čega su dvije trećine žene.

Vlasnik hladnjače „Vule komerc“ u Šišincu Vukašin Đorđević, rekao je da ne bi uspio izgraditi hladnjaču da nije bilo danskog programa pomoći voćarima i da su voćnjaci kooperanata, odnosno sirovinske baze, na samo par stotina metara od hladnjače.

Projekt Kraljevine Danske i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine  vrijedan je 8,65 milijuna eura i provodi se u Jablaničkom, Pčinjskom, Nišavskom, Topličkom i Pirotskom upravnom okrugu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje