Sastanci

Ministar Romić će danas na Vijeću ministara tražiti pomoć za poljoprivrednike

Agrovijesti
Ministar poljoprivrede Davor Romić Fotografija: Patrik Macek/PIXSELL
Komisija će predstaviti Prijedlog Uredbe o očuvanju ribolovnih resursa i zaštiti morskih ekosustava putem tehničkih mjera, čija je svrha dati doprinos ključnim ciljevima nove zajedničke ribarstvene politike

Ministar poljoprivrede Davor Romić prisustvovat će sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije koje će se održati 11. travnja 2016. godine u Luksemburgu. Dnevnim redom predviđene su dvije točke koje se tiču Zajedničke ribarstvene politike. 

Najavljeno je da će Predsjedništvo izvijestiti Vijeće o statusu Prijedloga Uredbe o uspostavi okvira Unije za prikupljanje, upravljanje i korištenje podataka u sektoru ribarstva i podršci za znanstveno savjetovanje vezano uz zajedničku ribarstvenu politiku koja ima za cilj uskladiti postojeći okvir s reformiranom zajedničkom ribarstvenom politikom i pojednostaviti važeći sustav. Komisija će predstaviti Prijedlog Uredbe o očuvanju ribolovnih resursa i zaštiti morskih ekosustava putem tehničkih mjera, čija je svrha dati doprinos ključnim ciljevima nove zajedničke ribarstvene politike. 

Povjerenik EK za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan izvijestit će Vijeće o aktivnostima koje je EK poduzela po pitanju zaključaka Predsjedništva s posljednje sjednice Vijeća, a vezano uz prijedloge mjera rješavanja pitanja stanja na tržištu poljoprivrednih proizvoda.  Ministar Romić na Vijeću će zastupati stajalište RH da je u osjetljivim sektorima, poput sektora mlijeka, sektora voća i povrća i svinjogojskog sektora, koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom prekidom trgovinskih odnosa s Ruskom Federacijom, ali i cijelim nizom drugih uzroka, nužno žurno donošenje rješenja i uvođenje dodatnih interventnih mjera koje bi bile primjenjive za rješavanje domaće proizvodnje u navedenim sektorima. Smatramo da ove poremećaje treba promatrati na razini cijele EU te uzeti u obzir da nisu sve države članice imale jednaki utjecaj na razvoj ove situacije. Ostajemo pri stajalištu iznesenom na prethodnoj sjednici Vijeća i naglašavamo važnost odobravanja dodatne financijske pomoći poljoprivrednicima, nastavak provedbe interventnih mjera te ukidanje barijera za hrvatski izvoz u treće zemlje. 

Od ostalih tema raspravit će se ishod 38. Konferencije direktora Agencija za plaćanja zemalja EU-a i pregovori o Ugovoru o pridruživanju između Europske unije i Mercosura.Litvanska delegacija informirat će Vijeće o ishodu političkog foruma „Preispitivanje lanca opskrbe hranom“, koji je održan za vrijeme poljoprivredne izložbe „Agrobalt 2016“ u Kaunasu 31. ožujka 2016., a njemačka delegacija o istragama prijevara u vezi hrane u okviru „Operaciji Opson V“.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje