Fitosanitarni pravilnik

Ministar Šarović od EK traži da intervenira zbog hrvatskih pristojbi

Agrovijesti
EU - BiH zastave Fotografija: Thinkstock
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović u četvrtak je poslao i formalni zahtjev Europskoj komisiji da intervenira i spriječi provedbu odluke Hrvatske o povećanju pristojbi za fitosanitarni nadzor nad voćem i povrćem koje se uvozi iz država izvan Europske unije, potvrđeno je tijekom dana iz Šarovićeva ureda u Sarajevu.

Ministar Šarović svoje je pismo uputio Christianu Danielssonu, glavnom ravnatelju Ravnateljstva za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Europske komisije.

Njega je izvijestio da je Hrvatska svojim novim pravilnikom o inspekcijom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja povećala naknadu na dvije tisuće kuna odnosno 270 eura za svaki obavljen inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća.

"Naknada koju su plaćali uvoznici iz trećih zemalja uključujući i BiH prilikom inspekcije u Hrvatskoj prije donošenja novog pravilnika iznosila je 90 kuna odnosno 12 eura i nije predstavljala veliko opterećenje za naše izvoznike. No ovako enormno visoka naknada koja je propisana u novom pravilniku predstavlja opterećenje koje će značajno umanjiti konkurentnost naših izvoznika i dovesti u pitanje izvoz velikog broja kultura voća i povrća na hrvatsko tržište", stoji u Šarovićevu pismu poslanom u Bruxelles.

On u pismu dodaje da je dodatna otežavajuća činjenica da se "pregled plaća po vrsti voća i povrća, tako da pošiljka koja sadrži više vrsta ima obavezu plaćanja po 270 eura za svaku vrstu voća ili povrća".

Dodao je kako je stajalište BiH da je ovime Hrvatska uvela necarinske barijere čime je prekršila međunarodne trgovinske obveze jer je praktično uvela diskriminaciju uvoznika.

"Tražimo poduzimanje mjera koje će osigurati hitno stavljanje izvan snage spornog pravilnika", stoji u pismu koje je iz Sarajeva poslano Danielssonu.

Dan ranije, Srbija je objavila da je uputila notu i Hrvatskoj i Europskoj komisiji zbog odluke Zagreba da uvede strože mjere kontrole uvoza poljoprivrednih proizvoda iz te zemlje.

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim su uvodi kontrola većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego dosad, a naknada za inspekcijski nadzor povećava s 90 na 2000 kuna.

Mediji u Srbiji i BiH prenijeli su u srijedu da će se u ponedjeljak u Sarajevu održati sastanak predstavnika Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore o strožim uvoznim mjerama vlasti u Zagrebu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje