POLJOPRIVREDNE ŠTETE

Ministar Tolušić preporučio poljoprivrednicima da osiguravaju usjeve od šteta

Agrovijesti
Štete u poljoprivredi Fotografija: OPG Katarina Škiljić
Župan Nikola Dobroslavić podržao je takav stav Tolušića, istaknuvši kako bi poljoprivrednici u najjužnijoj hrvatskoj županiji trebali ozbiljno razmisliti o osiguranju svojih posjeda od šteta.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić pozvao je u srijedu sve poljoprivrednike da osiguraju usjeve i trajne nasade, istaknuvši da država i Europska unija sufinanciraju osiguranje od štete sa 65 posto u sklopu programa ruralnog razvoja.

Ministar Tolušić održao je sastanak s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem i gradonačelnicima i načelnicima s područja Dubrovačko-neretvanske županije na teme iz sektora poljoprivrede, ruralnog razvoja te raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, s posebnim osvrtom na problem elementarnih nepogoda.

"Uz osiguranje su poljoprivrednici najsigurniji. Dio sredstava ćemo isplatiti ove godine, ali to ne može nadoknaditi one iznose za štetu koja je nastala u nepogodi. Imali smo u Hrvatskoj ove godine sušu, požar, mraz, tuču", rekao je Tolušić.

Župan Nikola Dobroslavić podržao je takav stav Tolušića, istaknuvši kako bi poljoprivrednici u najjužnijoj hrvatskoj županiji trebali ozbiljno razmisliti o osiguranju svojih posjeda od šteta.

"Ministar Tolušić nastoji povećati iznose koji se odobravaju za štetu od elementarnih nepogoda, ali, nažalost, oni opet neće biti toliki da mogu pokriti cijelu štetu. Zato je osiguravanje nužnost", rekao je Dobroslavić.

Dobroslavić je istaknuo kako je Dubrovačko-neretvanska županija ne samo turistička, već i izrazito poljoprivredna. "Imamo dolinu Neretve s ogromnom proizvodnjom agruma, koja je bitna za cijelu državu, u malostonskom zaljevu marikulturu, razvijeno vinarstvo koje je također važno za državnu razinu. Provodimo projekt navodnjavanja doline Neretve, koji je odobren europskim fondovima. Radit će se projekt koji će zadržati slatku vodu u dolini Neretve u borbi protiv zaslanjenja. Prijavili smo za EU fondove i projekt centra kompetencije za agrume te ribarske luke u Veloj Luci i Sustjepanu", rekao je Dobroslavić.

  • Avatar
    ministar 19. Listopad 2017. u 21:13 jel ovo neki vic ili skeč...
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje