Zaštita od požara

Ministar Tolušić u šibenskom Centru 112

Agrovijesti
Šumski požar Fotografija: Pixabay
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i šibensko-kninski župan Goran Pauk obišli su danas Županijski centar 112, gdje je župan upoznao ministra s provedbom programa "Holistic", vrijednog oko 450 tisuća eura, koji obuhvaća videonadzor šuma radi sprječavanja požara.

 Župan Pauk je rekao da u tom "požarno riskantnom području tri kamere pokrivaju 500 metara četvornih i uočavaju dim na deset kilometara".

 "Kvalitetan nastavak projekta bila je suradnja s Hrvatskim šumama koje su provodile projekt s ciljem postavljanja dodatnih projekta, međutim, tu je došlo do problema", rekao je župan Pauk, koji s ministrom želi pronaći način da se ti problemi riješe.

 Riječ je o odabiru pilot-područja u nekoj od županija gdje bi Hrvatske šume trebale provesti svoj dio projekta, a cilj je da Šibensko-kninska županija na osnovi dosadašnjeg iskustva bude to područje.  Nove kamere pokrile bi velik dio županije i Nacionalni park Krku, koji je kroz natječaj aplicirao za svoj sustav videonadzora.

 Zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Darko Dukić dodao je da su Hrvatske šume, kad su ušle na teren, zbog nekog razloga prestale s aktivnostima.

 "Od kraja rujna, kad smo uveli ovaj sustav nadzora, dvadesetak požara smo otkrili bez dojava građana. Uz 'Holistic' sustav povećali smo i broj dojava građana o spaljivanju otpada. Nažalost, požara će uvijek biti, ali uz ovaj sustav možemo efikasno reagirati na vrijeme", rekao je Darko Dukić.

 Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je da je zadovoljan onim što je vidio i rezultatima projekta 'Holistic' te da očekuje da se Hrvatske šume uključe u nastavak provedbe.

 "Na ovaj se način spašava imovina i sve što se nalazi na opožarenom području. To je vrlo pozitivna priča i pun sam pohvala za županiju, Državni ured za zaštitu i spašavanje te Županijsku vatrogasnu zajednicu", rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje