Kako izvoziti voće i povrće iz BiH

Ministarstva poljoprivrede FBiH i RS-a predstavila vodič za izvoz voća i povrća

Agrovijesti
Voće i povrće Fotografija: Thinkstock
Izvoz voća i povrća iz Bosne i Hercegovine je svake godine sve veći, a da bi olakšali taj posao izvoznicima predstavnici ministarstava poljoprivrede Federacije BiH i Republike Srpske zajednički su pripremili "Vodič za izvoz voća i povrća u EU".

Iz BiH se od voćnih vrsta najviše izvozi malina, jagoda i šljiva, a od povrtlarskih krastavac kornišon te paprika i kupus.

Za posljednjih osam godina izvoz voća je rastao za oko 24 posto, a povrća oko šest posto.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Nijaz Brković je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci istakao kako je povećana proizvodnja voća i povrća u BiH, a time i izvoz.

"Vodeću ulogu imaju maline, kornišoni, jabuke...U vodiču su navedene procedure za izvoz u EU, te potrebna dokumentacija, rad laboratorija u BiH, pravni temelj za izvoz, standardi koje mora ispuniti izvoznik. Mislim da će ovaj dokument pomoći poljoprivrednicima, proizvodnja će rasti i izvoz se povećavati", istakao je Brković.

I pomoćnik ministra poljoprivrede RS-a Zoran Maletić je istakao da je BiH potpisivanjem SSP-a otvoreno tržište za izvoz ove robe.

"Propisi EU vezano za sigurnost hrane su veoma striktni i stoga je nužno ispoštovati sve procedure", kazao je Maletić.

Vodič je izrađen uz tehničku pomoć Projekta unapređenja poslovne klime i pristupa tržištu (ICAM), koji implementira Grupacija Svjetske banke u partnerstvu s britanskim veleposlanstvom u Bosni i Hercegovini.

Projekt ICAM je usmjeren na unaprjeđenje konkurentnosti i održivi razvoj izabranih lanaca vrijednosti u poljoprivredno-prehrambenom sektoru BiH, u smislu pružanja podrške BiH u toku procesa integracije u EU.

Ciljevi realizacije ugovora i Projekta ICAM su poboljšanje poslovne regulative i infrastrukture kvaliteta unaprjeđenjem i usklađivanjem propisa o organskoj proizvodnji i geografskom podrijetla s propisima EU, poboljšanje investicijske politike i podrške investitorima radi rasta investicija i reinvesticija, olakšavanje pristupa tržištima i nadilaženju administrativnih barijera i privlačenje novih investicija.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje