Reagiranje Ministarstva poljoprivrede

Ministarstvo nije zaprimilo zahtjev HUP-a za izuzimanje iz rada Povjerenstva

Agrovijesti
Ministar poljoprivrede Davor Romić Fotografija: Patrik Macek/PIXSELL
Ministarstvo poljoprivrede nije zaprimilo službeni zahtjev Hrvatske udruge poslodavaca o izuzimanju iz rada Povjerenstva i stoga ne možemo komentirati priopćenje koje su poslali medijima nego samo nagađati o razlozima i trenutku ovog postupka.

Hrvatska udruga poslodavaca je sudjelovala u radu brojnih povjerenstava osnovanih pri Ministarstvu poljoprivrede, pa tako i izradi Nacrta prijedloga predmetnog Pravilnika. Napominjemo da je Hrvatska udruga poslodavaca sudjelovala i u izradi prvog pravilnika za ovu mjeru.

Izrazito cijenimo doprinos predstavnika HUP-a u radu povjerenstva. Kroz argumentiranu raspravu uskladili smo dio pogleda na sadržaj Pravilnika, ali i na ciljeve Programa ruralnog razvoja.

Ipak, iz postupka HUP da se naslutiti da postoji konceptualna razlika u pristupu rješavanju problema, no ovo nije prvi takav potez HUP-a. Ista se već izuzela iz rada Povjerenstva o Zakonu o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom.

Izgledno je kako pokušaj Ministarstva poljoprivrede da osnaži položaj poljoprivrednika u lancu opskrbe hranom HUP ne želi podržati niti odstupiti od dosadašnje uobičajene prakse poslovanja. Ministarstvo je i dalje otvoreno za suradnju sa svim dionicima ruralnog prostora s ciljem stvaranja uvjeta za ujednačeni razvoj svih sudionika u lancu koji će rezultirati konkurentnošću sektora poljoprivrede i proizvodnje hrane, smanjenjem uvoza i koristima za potrošače.

Budući da je Pravilnik u javnoj raspravi te svaki pojedinac i interesna skupina ima mogućnost dostaviti svoje prijedloge, komentare i argumente za izmjenu pojedinih stavki prijedloga propisa, a ako je najava HUP-a o izuzimanju iz rada Povjerenstva točna, čudi nas njihov odabir trenutka i načina djelovanja.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje