HGK

Ministarstvo pčelarima mora osigurati bolje tržišne uvjete

Agrovijesti
predsjednik Grupacije pčelarstva HGK Zlatko Gregačević Fotografija: HGK
- Med hrvatskih pčelarskih tvrtki je kontroliran, deklariran prema pravilnicima i zadovoljava najviše standarde kvalitete, rekao je predsjednik Grupacije pčelarstva HGK Zlatko Gregačević, osvrčući se na negativnu kampanju o proizvođačima meda.

Gregačević tvrdi kako nije točno da pčelarske tvrtke uvoze med upitne kvalitete i patvorine od meda jer, kako kaže, sav taj med mora biti označen te analizirana njegova ispravnost.  

-Hrvatske pčelarske tvrtke žele otkupljivati od domaćih proizvođača no to nije moguće dok hrvatski pčelari ne budu u Registru proizvođača proizvoda animalnoga podrijetla, a strane to mog“, istaknuo je Gregačević najavivši da će s tim ciljem zatražiti od Ministarstva poljoprivrede žurno uređenje statusa Registra proizvođača.

Upozorava kako posljedice neargumentirane kampanje u javnosti trpe svi proizvođači u lancu pa se svi pčelari trebaju udružiti i zajednički stvoriti red na tržištu.

- Prodaja meda na kućnome pragu legalan je način prodaje i nama je u interesu da se određeni problemi u pčelarstvu u Hrvatskoj rješavaju, istaknuo je na sastanku Grupacije šćelarstva HGK tajnik HPS-a Tomislav Gerić. Gregačević se slaže s legalnošću prodaje meda na kućnome pragu, ali upozorava kako je sve izvan toga nelegalno i predstavlja sivu ekonomiju te nelojalnu konkurenciju tvrtkama.

Dogovorena je i snažnija suradnja pčelarskih tvrtki i HPS-a s ciljem otkupa njihovih pčelinjih proizvoda. Iz Grupacije apeliraju i na nadležne institucije da konačno riješe pitanje osposobljenosti hrvatskih laboratorija za potpuni nadzor kvalitete pčelinjih proizvoda. Tu nisu zapreka sredstva, kako tvrde,  već politička volja nadležnih institucija i utjecaj poznatih lobija.

Kao problem ističu i sustav PDV-a u pčelarstvu, koji je isti samo u Mađarskoj od svih zemalja EU i pčelari nemaju posebne stope PDV-a. U 26 zemalja EU-a je PDV u pčelarstvu (u širem smislu) od 5 do 12 %. Navode da ovakav PDV potiče sivo tržište i manje puni proračun nego kada bi stopa bila 7 %.

- Hrvatsko pčelarstvo nije i ne smije biti samo med, ističu u Grupaciji dodajući da pčelarsko gospodarstvo podrazumijeva i razvoj tehnologije pčelarenja te proizvodnju i preradu ostalih pčelinjih proizvoda.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje