M17: Sufinanciranje premije osiguranja usjeva, životinja i biljaka

Ministarstvo plaća 70% police osiguravajućim društvima, a poljoprivrednik samo 30%

Agrovijesti
Štete u poljoprivredi Fotografija: OPG Katarina Škiljić
Za natječaj proveden za 2017. godinu (prijave do 31.01.2018. putem AGRONET-a) podneseno je 3.077 zahtjeva sa traženom potporom u iznosu od 44.434.300,37 kuna.

Svrha potpore osiguranju unutar mjere 17 je pomoć poljoprivrednicima da odgovore na klimatske promjene i elementarne nepogode na način da im osiguranje usjeva, životinja i nasada bude što pristupačnije. U okviru podmjere 17.1. korisnicima se dodjeljuje potpora za sufinanciranje dijela premije osiguranja usjeva, životinja i biljaka. Intenzitet javne potpore do sada je iznosio maksimalno 65 % plaćene premije osiguranja.

Za natječaj proveden za 2017. godinu (prijave do 31.01.2018. putem AGRONET-a) podneseno je 3077 zahtjeva sa traženom potporom u iznosu od 44.434.300 kuna.

"Nova mjera za osiguranje usjeva omogućava puno manji trošak poljoprivrednicima jer Ministarstvo plaća 70% police osiguravajućim društvima, a poljoprivrednik samo 30%. Da je ovakav sustav postojao 2015, a mogao je, ne bismo danas pričali o naknadama štete od pedeset kuna, nego bi taj poljoprivrednik platio policu osiguranja za svoj nasad i dobio naknadu štete od osiguravajućeg društva - a ne od poreznih obveznika, kaže ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. 

Od 2018. godine novim Pravilnikom o provedbi podmjere 17.1 uvodimo promjene za koje očekujemo da će privući veći broj poljoprivrednika. Prvo, smanjuje se prag gubitka poljoprivredne proizvodnje sa 30% na 20%. Smanjenjem praga očekujemo da će ova vrsta polica osiguranja postati atraktivnija za poljoprivrednike, jedan od osnovnih razloga zbog kojeg poljoprivrednici ne ugovaraju ovu vrstu osiguranja je bila visina praga od 30%, kažu u MPS.

Drugom promjenom se povećava intenzitet potpore, sa 65% plaćene premije osiguranja na 70%.

Osim navedenoga novim pravilnikom će se promijeniti i način podnošenja zahtjeva za potporu i obaveza korisnika da prije podnošenja zahtjeva plati cjelokupnu premiju osiguranja. Naime, korisnik bi po ugovaranju osiguranja platio 30 % premije osiguranja i nakon toga dostavio zahtjev za potporu u Agenciju za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Agencija za plaćanja potpom provodi administrativnu obradu i kada utvrdi da su ispunjeni uvjeti za prihvaćanje zahtjeva za potporu isplaćuje iznos potpore na račun društva za osiguranje čime se zatvara obaveza korisnika.

Želimo naglasiti da će ova promjena imati utjecaj i na likvidnost poljoprivrednika čija sredstva više neće biti „vezana“ za vrijeme administrativne obrade zahtjeva za potporu u Agenciji za plaćanja, dodaju.

Zahtjev za potporu moći će se podnijeti tijekom cijele godine čime bi se smanjilo administrativno opterećenje Agencije za plaćanja i ubrzala obrada zahtjeva za potporu.

Nakon objave Pravilnika i Natječaja u ožujku ove godine Zahtjeve za potporu će moći podnijeti i poljoprivrednici koji su police osiguranja ugovorili i prije njihove objave. Ministarstvo je ovim promjenama putem Hrvatskog ureda za osiguranje obavijestilo i društva za osiguranje koja se bave ugovaranjem ove vrste osiguranja. Reakcije su pozitivne i očekuje se povećanje interesa poljoprivrednika i povećanje broja ugovorenih osiguranja.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje