Istekao rok za isplatu potpora

Ministarstvo poljoprivrede: Isplaćeno je skoro 99% svih potpora

Agrovijesti
Poticaji Fotografija: Thinkstock
Od predviđenih 3,4 milijarde kuna, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odobrila je i isplatila 3.351.117.821,78 kn potpora: izravnih potpora, potpora male vrijednosti (za nacionalno osjetljive sektore) i potpora iz IAKS mjera ruralnog razvoja (10, 11 i 13) što predstavlja skoro 99% svih isplata potpora. Potpore su isplaćene na žiro račune za preko 105.000 poljoprivrednih gospodarstava.

Zadnji dan lipnja bio je zakonski rok za isplatu svih vrsta potpora u poljoprivredi. Dok u Ministarstvu poljoprivrede tvrde da je isplaćeno gotovo 99 posto svih potpora, iz Udruge OPG-a Život, kažu, kako sve uplate još nisu sjele na račune poljoprivrednika te da su jednom dijelu poljoprivrednika potpore smanjenje i do 30 posto. 

"Od predviđenih 3,4 milijarde kuna, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odobrila je i isplatila 3.351.117.821,78 kn potpora: izravnih potpora, potpora male vrijednosti (za nacionalno osjetljive sektore) i potpora iz IAKS mjera ruralnog razvoja (10, 11 i 13) što predstavlja skoro 99% svih isplata potpora. Potpore su isplaćene na žiro račune za preko 105.000 poljoprivrednih gospodarstava", kažu u Ministarstvu.

Potpore nisu isplaćene manjem broju korisnika koji nisu poštivali preuzete višegodišnje obveze ili im je utvrđena neka vrsta nesukladnosti (kontrolom na terenu, inspekcijskim nadzorom, izvješćem ovlaštenih kontrolnih tijela ili pak imaju višegodišnje obaveze) te se za takve korisnike provode dodatne kontrole, a sukladno EU Uredbi koja propisuje da se plaćanja ne smiju izvršiti ako nisu završene sve provjere uvjeta prihvatljivosti koju trebaju provesti države članice. Tim će korisnicima isplata biti umanjena za iznos sankcije po utvrđenoj nesukladnosti ili kompletno obustavljena isplata ovisno o postotku nesukladnosti, dodatno objašnjavaju.

Napominju kako su svim ostalim korisnicima izravnih potpora i IAKS mjera ruralnog razvoja potpore u cijelosti isplaćene. Agencija za plaćanja upravo priprema informativni izračun o isplaćenim potporama za svakog pojedinačnog korisnika, koji će im biti poslan na kućne adrese kao i prošle godine.

Definitivno sve uplate nisu sjele na racun poljoprivrednika 30.lipnja. Neke uplate su stizale i nakon tog datuma. Svi nisu dobili poticaje iako ove godine nisu bili pod kontrolom. Puno poticaja je umanjeno po za sada dostupnim infomacijam i do 30 %. Uglavnom i mi sa terena skupljamo informacije, poljoprivrednici su ogorceni i to nema nikakvog smisla. Javno nas lazu, odgovorili su iz Udruge OPG-a Život. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje