Zemlje regije na nogama zbog pojačane kontrole uvoza voća i povrća

Ministarstvo poljoprivrede tvrdi: Nema kršenja SSP niti izvancarinskih barijera

Agrovijesti
Tržnica Fotografija: Pixabay
Svaka država članica EU može samostalno propisati iznos spomenute naknade, pa tako i Hrvatska.

Nakon hajke koja je pokrenuta u zemljama regije, od Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore koje optužuju Hrvatsku za kršenje SSP-a zbog povećanja nakanad za kontrolu voća i povrća sa 90 na 2000 kuna po vrsti i pošiljci iz Ministarstva poljoprivrede takve optužbe opovrgavaju.

"Moramo još jednom jasno istaknuti - cilj Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima je isključivo zaštita potrošača, a ne diskriminacija robe i trgovaca koji dolaze iz nama susjednih i prijateljskih zemalja. Ovim pravilnikom nismo uveli ništa više od tržnih standarda za voće i povrće koji su propisani  EU zakonodavstvom (Uredba 543/2011), kažu u Ministarstvu.

"Dakle, prema općim tržnim standardima - svaka pošiljka voća i povrća koja se uvozi u RH mora biti neoštećena, ne prezrela, bez štetnika, stranog mirisa ili vlažnosti te ispravno označena - to je najmanje što kao država možemo učiniti za svoje građane, kada je riječ o sigurnosti, zdravstvenoj ispravnosti i kvaliteti hrane koja im se nudi na policama trgovina"dodaju.

Tvrde kako se ne ne radi ni o necarinskoj barijeri jer je riječ o naknadi za inspekcijski nadzor, a Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i BiH je propisano (članak 18. točka 3.) da se na takve naknade ne odnosi obveza mirovanja ili smanjenja.

 Nadalje, kada je riječ o pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) koja reguliraju pitanje veterinarskih i fitosanitarnih mjera, ovaj je Pravilnik u suglasnosti je s istima jer njegova provedba ni na koji način ne onemogućava normalan tijek trgovine.  

Tome u prilog govore podaci s terena prikupljeni u dva tjedna od primjene ovog Pravilnika, prema kojima je na graničnim prijelazima ukupno pregledano 1.308.210 kilograma voća i povrća, a od tog broja samo su tri pošiljke bile nesukladne s tržnim standardima – lubenica iz Crne Gore (68.580 kg – naknadnu usklađeno), lubenica iz Albanije (20.000 kg) i paprika iz Srbije (7.845 kg koja vraćena na zahtjev stranke). Nijedna pošiljka iz Bosne i Hercegovine nije bila nesukladna i nesmetano je otpremljena u Hrvatsku.

Učinkovita kontrola na granicama košta i zahtjeva širi obujam posla te veći angažman graničnih inspektora, međutim naknadu od 2.000 kuna ne ocjenjujemo pretjeranom, a prethodnu od 90 kn ocjenjujemo apsurdnom. Svaka država članica EU može samostalno propisati iznos spomenute naknade, pa tako i Hrvatska.

Primjerice, ako je nosivost prosječnog šlepera 25 tona i u njemu se nalazi paprika čija je maloprodajna cijena oko 10 kuna – jasno je da trošak pregleda takve pošiljke od 2.000 kuna zanemariv u o odnosu na ukupnu vrijednost paprike od 250.000 kuna.

Još jednom napominjemo da ovo nije mjera protiv uvoza robe iz naših prijateljskih zemalja, kojima ćemo svakako pomoći na trnovitom putu prilagodbe EU pravilima, a sve u cilju uspješnog pristupanja u Europsku uniju.

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje