Tjedni komentar

Ministre, kad će odluke? Svi smo nervozni i čekamo

Agrovijesti
Potpisivanje Fotografija: Pixabay
Hrvatski poljoprivrednici već više od godinu dana čekaju odluke iz prvih investicijskih natječaja iz Programa ruralnog razvoja. Proteklih dana u razgovoru s trgovcima poljoprivredne mehanizacije, konzultantima, ulagačima može se čuti samo vapaj i jasna poruka: Ministre, donesite odluke, svi smo nervozni i čekamo. Sve stoji. Tržište je blokirano

Najgore što se može dogoditi gospodarstvu, pa i poljoprivredi jest kada se odluke ne donose. Bolje je ponekad donijeti i lošu odluku nego odgađati i čekati da ih netko drugi donese ili da se dobije nalog s viših razina - bilo političke s Markova trga ili "natpolitičke" iz Bruxellesa.

A hrvatski poljoprivrednici već više od godinu dana čekaju odluke iz prvih investicijskih natječaja iz Programa ruralnog razvoja. Proteklih tjedana u razgovoru s trgovcima poljoprivredne mehanizacije, konzultantima, i samim poljoprivrednicima čuo se samo vapaj i jasna poruka: ministre, donesite odluke, svi smo nervozni i čekamo. Sve stoji. Tržište je blokirano!

Naravno, najveća nervoza je među onima koji su prijavili svoje projekte i više od godinu dana ne znaju šta im je činiti. Da li da dižu kredite, investiraju, kopaju, kupuju mehanizaciju, opremu ili sjede i čekaju što će se dogoditi. Ima i onih rijetkih koji su dobili privremenu odluku, ali novca i dalje nema.

Prije godinu dana, točnije 27. travnja 2015. tadašnji ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina objavio je kako su poljoprivredna gospodarstva ukupno prijavila 1.280 zahtjeva za potporu u iznosu većem od 2,67 milijardi kuna, dok je ukupna vrijednost projekata prelazila 3,89 milijardi kuna.

"Toliki broj zahtjeva i potpora koje su poljoprivrednici zatražili u ovom prvom natječaju za Mjeru 4 jednak je iznosu koji je sveukupno zatražen za sve IPARD mjere nakon 21 natječaja tijekom šestogodišnje provedbe IPARD programa", izjavio je tadašnji ministar poljoprivrede na konferenciji za novinare i najavio da će, ako treba, Agencija za plaćanje raditi u tri smjene kako bi se svi zahtjevi obradili, pripremili i kako bi krenuo novi investicijski val na hrvatskom selu.

Priča je tada iz perspektive depresivne gospodarske klime djelovala vrlo optimistično. Nekako su se svi nadali da će konačno krenuti nabolje u poljoprivrednoj proizvodnji, no ne bi Hrvatska bila Hrvatska da se nešto ne zakomplicira i sve stane.

Kako presuditi u oduci između velikih i malih?

Evo, prošlo je godinu dana, a novi ministar poljoprivrede Davor Romić još nije presjekao i dosudio u utakmici zvanoj "veliki i mali". Naime, odluke su zapele na problemu nazvanom "povezana društva".

Novčanice eura

Tako su medijima prije desetak dana "spinali" i objasnili razni izvori šaljući na desetak redakcija detalje vezane uz 21 navodno sporan projekt. Kroz više tek osnovanih tvrtki pojedini poduzetnici prijavili su više projekata i za njih ukupno dobili više od pola milijarde kuna. Potrebno je sada presuditi da li njih izbaciti iz utrke potpuno ili možda djelomično i ta sredstva preusmjeriti na obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) koja bi trebala biti nositelji ruralnog razvoja.

U ponedjeljak će biti mjesec dana od konferencije za novinare na kojoj je aktualni ministar poljoprivrede Davor Romić predstavio svoj tim suradnika. Govoreći o postupku izmjena nacionalnog Programa ruralnog razvoja za razdoblje do 2020., koje će biti i strateške i tehničke naravi, potvrdio je da mjerodavne institucije RH provode nadzor 21 projekta, i to nakon što su ih prethodno "pročešljali" i inspektori Europske komisije (EK).

Radi se o projektima kojima su kroz Mjeru 4 (ulaganja u poljoprivredna gospodarstva) odobreni najviši mogući iznosi potpore u protuvrijednosti pet milijuna eura. Spomenuti projekti su pod sumnjom da su najviši iznos potpora dobili mimo kriterija koje uvjetuje EK.

U međuvremenu se ništa nije dogodilo, a svi s kojima smo ovih dana razgovarali kažu kako im nije jasno zbog čega se, ako već netko češlja sporne projekte i još nije dao zaključnu ocjenu, ne izdaju odluke onima koji nisu sporni?! To je rješenje da se konačno nešto počne događati.

Očito se ipak radi i o politički teškoj odluci jer i poduzetnici čiji su projekti navodno sporni pokrenuli su velike investicije, pa je pitanje hoće li im odbijanje projekta i gubitak očekivanog novca donijeti nesagledive posljedice i povući ih u poslovne probleme.

Činjenica je da ministru Romiću nije lako presjeći ovaj naslijeđeni "čvor". Program ruralnog razvoja radio se po strogim pravilima, dugo se pregovaralo, a svaki korak i postupak bio je nadgledan iz Bruxellesa. Hrvatska je sama tražila da za velike projekte može isplatiti 5 milijuna eura jer se očekivalo da bi tako velike investicije mogle povući razvoj i zapošljavanje.

No izgleda da smo promašili u procjeni da će netko ipak pronaći rupu u natječajima i prijaviti se s više projekata iz jednog poslovnog subjekta i tako povući najveći dio novca. To je nešto što očito EU ne poznaje. U svakom slučaju, situacija nije laka.

Zašto šute nekadašnji kritičari iz HDZ-a i HSS-a?

Ako se projekte koji su navodno sporni i mimo kriterija odbije, hoće li se oni koji su ih prijavili žaliti i tužiti državu? Pa ćemo dobiti još jednu sudsku trakavicu i pokazati Europskoj uniji kako ni sami ne znamo što želimo?

Hoće li ministar Romić možda poništiti natječaj i cijeli postupak pokrenuti iznova, što donosi još jednu izgubljenu godinu za sve koji su željeli ulagati u razvoj svoga gospodarstva? U tom bi slučaju trebalo ponovno proći cijeli postupak. U takvoj opciji moglo bi se dogoditi da u zadanom roku ne potrošimo sav taj silan novac koji smo dobili i svi se hvalili kako će nam on pomoći da konačno imamo konkurentnu poljoprivredu.

Program ruralnog razvoja od samih svojih početaka izazivao je dvojbe i kritike. Prisjetimo se samo malo s koliko su žara HDZ (posebno Ivana Maletić) i HSS (Marijana Petir) napadali tadašnju strukturu u ministarstvu i optuživali da program kasni, kako su stigle silne kritike, kako je loše itd.

Strašan pritisak bio je na zaposlenike ministarstva koji su radili na mjerama, no danas kada su i HDZ i HSS na vlasti i kada su u mogućnosti da pokrenu procese, mudro šute i odluke ne donose. Nekako se čini da je puno lakše kada si u oporbi i udaraš nego kada si u poziciji i moraš se nekome zamjeriti. U ovom slučaju ministar Romić u najtežoj je situaciji. S obzirom na poziciju najodgovorniji je iako nije kreator ni programa ni odluka već je naslijedio taj vrući krumpir. Usto, čini se, njegovi koalicijski partneri ne žele se pretjerano izlagati riziku i zamjeriti se. Bilo velikima ili malima.  

Miroslav Kuskunović

  • Avatar
    limun 02. Svibanj 2016. u 09:19 Ministar Romić još nije dosudio u utakmici zvanoj "veliki i mali", a bilo je jasno da postoje ozbiljni i pošteni i muljatori koje treba drastično odrezati i spaliti. Tako da nema straha - samo hrabro u odlukama i brzo!!!
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje