Vijeće ministara

Ministre poljoprivrede u Briselu dočekali prosvjednici i svinje

Agrovijesti
Prosvjed proizvođača svinja ispred zgrade Europske komisije u Bruxellesu Fotografija: Tomislav Krasnec, dopisnik iz Bruxellesa/Večernji list
Dopisnik Večernjeg lista iz Brisela Tomislav Krasnec za Agrobiz.hr je poslao nekoliko fotografija prosvjednika ispred zgrade Europske komisije. Prosvjednici su ministre dočekali tako da su sa sobom poveli i svoju stoku - najviše svinje

Ministre poljoprivrede EU, koji danas održavaju sjednicu Vijeća ministara, ispred zgrade Europske komisije dočekali su brojni prosvjednici, ali i svinje koje su dovezli sa sobom kako bi ukazali na neodrživo stanje u poljoprivredi, posebice u stočarstvu - proizvodnji mlijeka i ogromnom pritisku na cijene svinjskog mesa. 

Dopisnik Večernjeg lista iz Brisela Tomislav Krasnec, za Agrobiz.hr je poslao nekoliko fotografija prosvjednika ispred zgrade Europske komisije. 

Današnja sjednica Vijeća ministara posvećena je raspravi  o stanju na tržištu poljoprivrednih proizvoda te mogućim mjerama poboljšanja teške situacije različitih poljoprivrednih sektora EU. Europsko tržište poljoprivrednih proizvoda posljednjih je godina u nezavidnom položaju zbog niza poremećaja na globalnom tržištu. Na sjednici Vijeća ministara Hrvatsku predstavlja pomoćnik ministra poljoprivrede dr.sc. Mario Njavro.  

Poljoprivrednici u brojnim europskim zemljama posljednjih mjesec dana prosvjeduju zbog strašnog pritiska na cijene i ogromne pritiske roba po dampinškim cijenama uslijed prekida trgovinskih odnosa u području poljoprivrede s Ruskom Federacijom zbog čega je došlo do pada globalne potražnje, među ostalim i na kineskom tržištu. Uz to, došlo je i do ukidanja mliječnih kvota što je potaklo velike poljoprivredne zemlje na povećanje proizvodnje, pa je došlo do pada otkupnih cijena mlijeka i velikog pritiska na tržišta malih zemalja, poput Hrvatske, koje se teško nose sa tim cijenama na policama.

Francuski poljoprivrednici od svoje Vlade traže da se privremeno suspendiraju pravila Zajedničke poljoprivredne politike jer više ne mogu izdržati pritisak, a podršku dobivaju i u drugim državama. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje