Baltičko ribarstvo

Ministri odlučili o ograničenom izlovu za 2017.

Agrovijesti
Phil Hogan i Gabriela Matečná na press konferenciji Vijeća Fotografija: Europska unija
Jučer, 10. listopada 2016. godine, Vijeće se jednoglasno složilo o ukupnim dozvoljenim ulovima Total Allowable Catches – TAC) za sljedeću godinu za deset komercijalnih najvažnijih ribljih stokova u Baltičkom moru.

Ovaj sporazum utire put daljnjim pregovorima o TAC-ovima za duboka mora i Sjeverno more kasnije ove godine. 

Sporazum uključuje povećanje ulova za haringu (osim u zaljevu Rige), list i losos (osim u Finskom zaljevu) u skladu s prijedlogom Komisije. Za preostale stokove, ministri su se odlučili za manje smanjenje za sleđicu te bez povećanja za losos u glavnom bazenu.

Dogovorena su i sljedeća smanjenja: 25 posto za istočni bakalar, 56 posto za zapadni bakalar uključujući ograničenja za rekreacijski ribolov, 11 posto za haringu u zaljevu Rige i 20 posto za losos u Finskom zaljevu.

„Današnji sporazum je odličan rezultat za okoliš i baltičke ribare. Nije bilo lako ali uspjeli smo postići dobru ravnotežu između održivosti naših morskih resursa i potreba ribarskog sektora zemalja koje su uključene, koji je u potpunosti u skladu s novim Baltičkim višegodišnjim planom“, izjavila je ministrica poljoprivrede i ruralnog razvoja Slovačke i predsjednica Vijeća Gabriela Matečná. 

Infografika EU - određivanje granica ulova i kvota

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje