EU

Ministri poljoprivrede o problemima mljekarstva i svinjogojstva

Agrovijesti
Shema školskog voća, povrća i mlijeka Fotografija: Pixabay
Hrvatskoj na raspolaganju 2,2 mil. € za konzumiranje mlijeka, voće i povrća u školama

U Luxembourgu su se sastali ministri poljoprivrede i ribarstva zemalja članica. Razgovaraju o problemima koji pogađaju pojedine poljoprivredne sektore, poput mljekarstva, svinjogojstva te voća i povrća. Na zahtjev Austrije, ministri su razgovarali i o ruskim sankcijama, a na zahtjev Poljske o produženju rokova za podnošenje zahtjeva za financijskom pomoći poljoprivrednka pogođenih ruskim sankcijama, donosi HRT. Na sastanku je sudjelovao i ministar Davor Romić.

Na današnjem Vijeću usvojena je odluka o promicanju konzumacije mlijeka, voća i povrća u školama. Za Shemu školskog voća, povrća i mlijeka predviđeno je 250 mil. eura podrške iz budžeta EU-a:  100 milijuna za mlijeko, a 150 za voće i povrće. Novac će se dodijeliti školama država članica, a one je mogu prilagoditi svojim obrazovnim i lokalnim prilikama.

U prijedlogu je naglasak stavljen i na obrazovnim aktivnostima vezanim uz prehrambene navike uključujući i posjet farmama. Ova ce se regulacija primjenjivati od kolovoza 2017. Shema školskog mlijeka pokrenuta je još 1977., a od 2009. proširena je i na voće i povrće. "Hrvatskoj će biti na raspolaganju 2,2 milijuna eura: 840 tisuća eura za mlijeko, a ostatak za voće i povrće", izjavio je ministar poljoprivrede Davor Romić te smatra da se radi o jako dobrom projektu.

Problemi u sektoru mlijekarstva

Europski poljoprivrednici već su 2 godine pogođeni niskim cijenama mlijeka, mesa te voća i povrća. Prihodi eruopskih poljoprivrednika u prosjeku su manji za 25% nego prije krize. Mlječni sektor prvo je pogodilo ukidanje kvota zbog čega su mnogi mljekari počeli proizvoditi više. Paralelno s tim dogodilo se da je potražnja za svježim mlijekom na svjetskom tržištu pala, što zbog promjene u prehrambenim navikma, što zbog embarga koje je Rusija nezadovoljna nametnutim sankcijama uvela za voće, povrće, mlijeko i svinjetinu iz EU-a.

Iz tih razloga cijene mlijeka, mesa i voća nezaustavljivo padaju. Europska unija uvela je prošlu jesen protukrizne mjere pomoći, a ministri stalno analiziraju učinke tih mjera na tržištu. Na posljednjem sastanku prije mjesec dana Komisija je predložila još neke dodatne mjere uključujući i jednokratnu bespovratnu pomoć od 15.000 eura po domaćinstvu kao i financijsku stimulaciju za mljekare koji plasiraju manje mlijeka na tržište. Cilj je povećati otkupnu cijenu mlijeka koja je u mnogim zemljama ispod proizvodne.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje