Zaštita životinja

Ministri poljoprivrede pozivaju na EU Platformu o dobrobiti životinja

Agrovijesti
Konji Fotografija: Pixabay
Danska, Nizozemska, Švedska i Njemačka su predložile jačanje dijaloga o dobrobiti životinja na europskom nivou uspostavom informacijske platforme

Radni dijalog je osnovni preduvjet za suradnju i unaprjeđenje standarada dobrobiti životinja, piše Agri.EU. Četiri države članice EU-a stoga predlažu Europskoj komisiji uspostavu EU Platforme o dobrobiti životinja na osnovi već postojeće EU Platforme o prehrani, fizičkoj aktivnosti i zdravlju.  Takva EU platforma mogla biti, s jedne strane, omogućiti razmjenu iskustava po pitanju inicijativa za dobrobit životinja pojedinačnih država članica i drugih sudionika.

S druge strane, Platforma bi mogla biti korištena u svrhu poboljšanja razmjene informacija o kontroli i uvođenju postojećeg zakonodavstva unutar EU-a te postizanju jednakih i transparentnih primjena u praksi.

Osim toga, EU Platforma može dati pozitivan doprinos razvoju dobrobiti životinja u Europskoj uniji, pogotovo u sljedećim područjima:

  • koordinirane akcije različitih dijelova društva na dobrobit životinja,
  • razvoj partnerstva među dionicima,
  • razmjena najboljih primjera iz prakse u području dobrobiti životinja država članica te
  • umrežavanje, uključujući razmjenu znanja i informacija o istraživanjima.

Na kraju 2014. godine, Nizozemska, Danska i Njemačka dogovorile su se da će zajedno usko surađivati na dobrobiti životinja. U travnju 2015. pridružila im se i Švedska.

Od početka suradnje, države su predale Europskoj komisiji četiri zajednička dokumenta o dobrobiti životinja.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje