trgovinski rat

Ministri regije u Beogradu će razmatrati nove carine Kosova za uvoz pojedinih vrsta voća i povrća i kukuruza

Agrovijesti
Povrće Fotografija: Miranda Cikotic/PIXSELL

Ministri zaduženi za trgovinu, poljoprivredu i ekonomiju iz četiri zemlje regije sastat će se u srijedu u Beogradu kako bi razmotrili novonastalu situaciju nakon što je Kosovo uvelo “zaštitne mjere” na uvoz pojedinih vrsta voća i povrća i kukuruza

Kako je rečeno u srpskom Ministarstvu trgovine, domaćin sastanka bit će ministar Rasim Ljajić, a kako je najavljeno, prisustvovat će makedonski ministar poljoprivrede Ljupčo Nikolovski, crnogorska ministrica za ekonomiju Dragica Sekulić i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Očekuje se da će ministri zauzeti zajednički stav o najnovijoj odluci Kosova koje je prije dva dana počelo primjenu zaštitnih carina od 30 posto na uvoz pojedinih vrsta voća i povrća i kukuruza.

Srpski ministar Ljajić je juče rekao kako će tražiti hitan sastanak sa resornim ministrima BiH i Makedonije, kao i hitnu sjednicu Komiteta CEFTA, povodom najnovije odluke obzirom na to da je tom odlukom direktno prekršen CEFTA sporazum.

Privremene kosovske institucije, kaže Ljajić, moraju jasno reči da li i dalje žele biti dio CEFTA sporazuma ili ne žele.

“Nema članice CEFTA prema kojoj prištinske vlasti nisu uvele bar po jednu izvancarinsku barijeru, a ova najnovija se odnosi na sve. Očigledno je da principi slobodnog kretanja roba i usluga za kosovske vlasti važe samo onda kada to njima odgovara”, rekao je Ljajić.

Naglasio je da je takav odnos u suprotnosti ne samo sa idejom o zajedničkom ekonomskom prostoru u ovom dijelu Europe već i sa temeljnim vrijednostima suvremene ekonomije u svijetu.

Ministarstvo trgovine i industrije Kosova od prije par dana primjenjuje zaštitnu carinu od 30 posto na uvoz pojedinih vrsta voća i povrća i kukuruza i odnosi se, kako su naveli, na “sve trgovinske partnere”.

Budući da se carine primjenjuje isključivo na sezonsko voće i povrće (krastavci, rajčice, paprika, kupus, špinat, luk, mrkva, mahunarke, krumpir, lubenica, dinja, jabuka, kruška, šljiva, višnja, trešnja, jagoda, malina, kupina) i kukuruz, izvjesno je da će najveću štetu od ove odluke pretrpjeti članice CEFTA, upozorio je Ljajić

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje