Ministrica odgovorila na pismo SDP-ovaca Romane Nikolić i Domagoja Hajdukovića

Agrovijesti
Fotografija:
Odgovor ministrice Marije Vučković prenosimo u cijelosti

Zastupnici SDP-a u Hrvatskom saboru, gospođa Romana Nikolić i gospodin Domagoj Hajduković opet su napisali otvoreno pismo u vezi s projektom Slavonija, Baranja i Srijem, pokušavši iskoristiti činjenicu da Požgaj Grupa, kako kažu, nije dobila ugovor za trupce za 2021. godinu na temelju javnog poziva Hrvatskih šuma.

Kao i sva pisma koja sam dosad dobila od zastupnika Hajdukovića, sve vrvi tipičnim ispraznim politikantskim frazama, tipa „trgnite se“, „prionite poslu“, „borite se za proizvođače umjesto da ih gazite“ i slično. Dodatno mi se pripisuje slogan „svaki tjedan gasim pogon jedan“.

Prvo, pismo je sramotno. Sramotno po zastarjelim parolama, sramotno po demagogiji, a najsramotnije po neznanju. Gospodin Hajduković, jedino što zna u vezi s poljoprivredom, Slavonijom i Baranjom jest da ga činjenice i brojke demantiraju, a i to sam ga osobno naučila, pa sad kao papagaj ponavlja „trgnite se iz statistike“ na tragu njegove “fenomenalne” izjave u Otvorenom da je “statistika zbroj pogrešnih činjenica” ili “brojki”, nisam više sigurna. Evo, za cijeli SDP, statistika je grana matematike koja obuhvaća sakupljanje, analizu, interpretaciju i prezentaciju podataka te predviđanje koje se temelji na tim podacima. Ako Hajdukovic i ovi njegovi koji me uvijek iznova začude nemaštovitim, pohabanim frazama s jedne, a nepoznavanjem sadržaja s druge strane, imaju neki problem s mojom interpretacijom podataka, neka malo prionu učenju i pokušaju ih utemeljeno osporiti.

Neću se trgnuti od brojki i statistika, kako loše savjetuju u SDP-u, jer su brojevi mjerljivi, služe kao indikatori i podloga su za donošenje političkih i drugih odluka. Na temelju brojki kažem sljedeće: u odnosu na referentni podatak 2015. godine, broj osiguranika u poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu te povezanim grupama djelatnosti koje pomoću naših upravljačkih programa sufinanciramo poput prerađivačke industrije (u kojoj najznačajnije udjele imaju prehrambena i drvoprerađivačka), trgovine, prijevoza i skladištenja, ruralnog turizma, usluživanja hrane i smještaja te informacija i komunikacija na dan 28. veljače 2020. godine u pet slavonskih županija je narastao za 10,27%. Rast je ostvaren u svih šest povezanih skupina djelatnosti i pojedinačno. Znači, nakon najveće gospodarske i zdravstvene krize koja je pogodila Hrvatsku i svijet i traje dulje od godinu dana, poljoprivreda, ribarstvo i šumarstvo još uvijek ostvaruju rast ne samo proizvodnje i dohotka već i broja osiguranika na istoku Hrvatske. Stoga prestanite lagati o rastućoj nezaposlenosti. Brojke nikako nisu sve i njima se ne hvalimo niti ih smatramo idealnima, već demantiramo laži. I to laži politike koja je sunovratila hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju u 2014. i koju pamtimo po pokušajima najvećih pogodovanja odabranima na štetu onih malih poljoprivrednih gospodarstava u koje se kunu u SDP-u. U SDP-u koji zna da ovo mogu dokazati.

Što se tiče drvne industrije i Požgaj Grupe, nekoliko informacija. Diskrecijsko političko odlučivanje o raspodjeli kvote za drvnu industriju je završilo silaskom SDP-a s vlasti te je za razdoblje 2017.-2020. usvojena Strategija razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja, kao i model raspodjele potpisan između Udruženja drvoprerađivača pri HGK i Hrvatskih šuma. U tijeku je vrednovanje učinaka strategije i izrada nove strategije za desetogodišnje razdoblje. Znate nas, mi ne radimo na temelju pamfleta nego onako kako „štreberi“ rade: ex post analiza, analitička podloga, dijalog s dionicima, prijedlog novog strateškog dokumenta s konkretnim mjerama. Znam da je ovima iz SDP-a to smiješno.

Požgaj Grupa, koja je ispisana iz Sudskog registra u siječnju 2021. godine, nije se javila na javni poziv za dodjelu trupaca, ali jesu četiri vlasnički povezana trgovačka društva. Prema pisanim i usmenim izvješćima Hrvatskih šuma, riječ je o prijeporima zbog dospjelih dugova i drugim nesukladnostima s uvjetima iz javnog poziva. Osim ovoga, u tijeku je već neko vrijeme i sudski spor izmedju nekih od društava iz bivše Požgaj Grupe i Hrvatskih šuma.

Dodatno i koliko je meni poznato, rok za potpisivanje ugovora prema spomenutom javnom pozivu je produljen do 30.4.2021. godine, pored produljenih rokova za plaćanje koje Hrvatske šume odobravaju u skladu s odlukama Vlade RH već dulje od godine dana i što je, prema stajalištima više od 5 stotina hrvatskih prerađivača drva i proizvođača namještaja, uz financiranje troškova rada i zajmove za likvidnost, praktično očuvalo industriju u ovoj krizi. Iskreno se nadam da će se pronaći rješenje za probleme društava koji još uvijek nisu potpisali ugovor. Iskustvo mi govori da u ovakvim slučajevima nikad nije riječ samo o kvoti za trupce, ona je posljedica, a ne uzrok. Međutim, Vlada i ja osobno ćemo učiniti sve što je moguće i u skladu s pozitivnim propisima da pridonesemo održavanju bilo kojeg gospodarskog subjekta. Ponovit ću, sve što je moguće i u skladu s propisima.