Hrvatska inicijativa

Ministrica poljoprivrede održala drugu videokonferenciju s kolegama iz EU

Agrovijesti
Fotografija:
"O akcijama koje ćemo zajedno poduzeti u idućim mjesecima djelomično ovisi budućnost proizvodnje hrane u Europskoj uniji u godinama koje slijede", poručila je iz NSK ministrica Marija Vučković.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković održala je u srijedu 13. svibnja iz Nacionalne sveučilišne biblioteke u Zagrebu drugu videokonferenciju s ministrima poljoprivrede i ribarstva Europske unije. Konferenciji su se pridružila i dva nadležna Povrjerenika Europske komisije,  Janusz Wojciechowski za poljoprivredu te Virginijus Sinkevičius za ribarstvo.

Cilj konferencije bio je razmjena informacija o trenutnom stanju sektora kao i utjecaju paketa mjera donesenih i implementiranih od posljednje konferencije održane 25. ožujka 2020. godine na kojoj je identificirano stanje i usuglašen smjer odgovora na izazove u sektoru poljoprivrede i ribarstva uzrokovane pandemijom COVID-19, stoji u pripćenju objavljenom na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede. 

“U samo mjesec dana od naše posljednje konferencije paket mjera za pomoć sektoru ribarstva i akvakulture već je bio na snazi. I u području poljoprivrede reakcija je bila brza pa je u tri kruga izdan paket mjera za poljoprivredne proizvođače. Tadašnja inicijativa hrvatskog Predsjedništva bila je pravovremena i  dobro prihvaćena, a Europska komisija je svojim prijedlozima reagirala vrlo spretno, brzo i u opsegu u kojem je mogla", kazala je ministrica Vučković te naglasila kako je na konferenciji u srijedu postavljeno pitanje hoće li to biti dovoljno i što još možemo učiniti da bismo pomogli održavanju poljoprivredne proizvodnje, pa čak i postizanju visokog stupnja samodostatnosti na razini EU u proizvodnjama u kojima je to moguće.

"Kada analiziramo sve danas prikupljene prijedloge, predložit ćemo novi virtualni susret. O akcijama koje ćemo zajedno poduzeti u idućim mjesecima djelomično ovisi budućnost proizvodnje hrane u Europskoj uniji u godinama koje slijede, a bit će pogođene financijskom krizom uzrokovanom pandemijom", izjavila je ministrica Marija Vučković po završetku videokonferencije.