Prva međunarodna konferencija o Kršu - Projekt Krš

Ministrica Vučković najavila poziv za zakup šumskog zemljišta za pašarenje

Agrovijesti
Ministrica Vučković na otvaranju 1. međunarodne konferencije o kršu Fotografija: Ministarstvo poljoprivrede
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković jučer je otvorila 1. međunarodnu konferenciju o kršu - Projekt Krš te sudjelovala na panelu na temu stanja na području krških županija i važnosti krša kao generatora razvoja ruralnih područja.

Ministrica Vučković u panelu je predstavila mjere kojima Ministarstvo poljoprivrede brine o razvoju krša i aktivaciji krških površina, istaknuvši značajan doprinos Mjere 13 za plaćanja u područjima s različitim ograničenjima, a u kojima je prisutan problem odljeva stanovništva, gdje je potrebno uložiti više napora da bi se održala poljoprivredna proizvodnja u skladu s ciljem očuvanja vrijednosti krša. 

Najveći broj korisnika nalazi se u Ličko-senjskoj, Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a od 2015. godine vidljiv je porast broja korisnika ove mjere kao i površina zemljišta, pri čemu je vrijednost ukupne potpore 1,4  milijarde kuna.

Ministrica poljoprivrede je tom prilikom najavila javni poziv za dugogodišnji zakup šumskog zemljišta u svrhu pašarenja: „Donesena Uredba o zakupu šumskog zemljišta u vlasništvu RH i javni poziv za odobravanje istog je od velike važnosti za osam krških županija, omogućuje lokalnim poljoprivrednicima pristup važnom resursu za potencijalno povećanje stočarske proizvodnje u ruralnim krajevima u kojima je teže živjeti, raditi i zarađivati zbog dodatnih ograničenja. Naši poljoprivrednici i stočari su takvu priliku dugo čekali, a mi u Ministarstvu ćemo se potruditi maksimalno ubrzati dodjelu resursa.“ 

U nastavku posjeta ministrica se sastala sa županom Goranom Paukom i suradnicima s kojima je razgovarala o aktualnim temama, nakon čega je posjetila ribarsku luku Tribunj i ribarsku zadrugu Adria. Ta je luka od posebne namjene od državnog značaja pa se tom prilikom razgovaralo o otvorenim pitanjima održivosti ribarske luke i sanacija otpada iz mora te mogućnosti financiranja iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo.

  • Avatar
    expressloans 04. Studeni 2019. u 21:03  Trebate li zajam za pokretanje vlastite farme? EXPRESS zajmovi nude zajam po kamatnoj stopi od 3% i bez kolaterala, kontaktirajte nas danas na EXPRESS KREDITI za više informacija. kontaktirajte nas putem e-pošte za brzi trenutni odgovor. E-adresa: expressscreditt@outlook.com Lijepi Pozdrav.
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje