Regija

Mišković prodao Maxi za 932, a kupuje ga za 300 mil. eura

Agrovijesti
Miroslav Mišković, vlasnik Delta Holdinga Fotografija: deltaholding.rs
Kompanija Delta Maxi je 2010. godine, prije prodaje Delhaizeu, bila u plusu od 18 milijuna eura

Miroslav Mišković, jedan od najvećih srpskih poduzetnika i vlasnik Delta Holdinga, želi ponovno postati vlasnik bivšeg Delta Maxija, koji je sada u vlasništvu belgijskog trgovačkog lanca Delhaize, doznaje Politika. Mišković, prema tvrdnjama izvora lista, navodno pregovara o povratku u maloprodaju i preuzimanju Maxija i Tempa po znatno nižoj cijeni od one po kojoj ih je prodao, prenosi Poslovni dnevnik. Zarada bi bila nevjerojatna, u ožujku 2011. godine, Mišković je tadašnji Delta Maxi prodao Delhaizeu za 932,5 milijuna eura, a sada pregovara o njegovoj kupnji za samo 200 do 300 milijuna eura.

U kompaniji Delhaize Srbija, međutim, pregovore s Miškovićem odlučno opovrgavaju, te tvrde da su navedene informacije "u potpunosti netočne". S druge strane, istina je da Delhaize na globalnoj razini prodaje veliki broj trgovina i moguće da je Mišković u tome vidio svoju novu poslovnu priliku. Belgijski trgovački lanac, naime, spaja se s nizozemskim Aholdom što je dogovoreno još u lipnju prošle godine. Koncentracijom koja bi trebala biti gotova ove godine, kako je lani objavljeno, bit će stvoren lanac s više od 6500 maloprodajnih objekata diljem svijeta, ali upravo ta veličina buduće zajedničke kompanije predstavlja pravi problem za antimonopolska tijela u Europi i Americi. 

Prodaja trgovina u Americi

Tako će, da bi se poštovali propisi o zaštiti konkurencije, Delhaize u Europi morati prodati neke trgovačke objekte. Takvu informaciju nedavno je objavila i agencija Reuters, citirajući upravu Aholda i Delhaizea, i objašnjavajući kako se moraju poštovati pravila antimonopolskih tijela. 

Više pročitajte na poslovni.hr.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje