Hrvatska gospodarska komora

Mladi Europe o plastici i petrokemiji u pametnim gradovima

Agrovijesti
Zaštita okoliša Fotografija: Pixabay
EPCA i PlasticsEurope pokreću 3. Europsko debatno natjecanje

„Naš najvažniji resurs za razvoj društva i gospodarstva su ljudi. Kroz podupiranje ovakvog natjecanja HGK daje potporu upravo onim komunikativnim, inteligentnim i perspektivnim mladim ljudima koji će biti nositelji hrvatske budućnosti i kritičke misli. Pri tome je posebno značajno i poticanje što većeg broja obrazovanih u tehničkim i prirodnim znanostima,“ rekla je pomoćnica direktorice Sektora za industriju i IT Gordana Pehnec Pavlović povodom 3. Europskog debatnog natjecanja.

Nakon izuzetno uspješna prva dva izdanja, Europsko udruženje petrokemijske industrije (EPCA) i PlasticsEurope ponovno se udružuju kako bi organizirali Europsko debatno natjecanje (EYDC), koje će se održati između travnja i listopada 2018. godine.

„Osim važnosti STEM obrazovanja, uvjereni smo da će osnaživanje učenika s mekim vještinama pomoći njihovoj interakciji u brzo promjenjivom i ponekad podijeljenom okruženju," rekla je glavna izvršna direktorica EPCA-a Caroline Ciuciu.

"Od EYDC natjecanja u 2016. i 2017. godini vidjeli smo da su mladi izražavali zrele argumente, pokazujući uvid u razumijevanje sinergije i kolektivne odgovornosti između industrije, potrošača i društva u cjelini," rekao je izvršni direktor PlasticsEurope Karl-H. Foerster.

EPCA i PlasticsEurope imaju za cilj učiniti znanost i tehnologiju opipljivijom, dostupnijom i izravno povezanom sa svakodnevicom govornika. Ovogodišnja rasprava dotiče se teme: "Živjeti, učiti, raditi i kretati se u pametnim gradovima budućnosti: sa ili bez plastike i petrokemijskih proizvoda".

Kako ćemo sutra živjeti u gradovima budućnosti ili pametnim gradovima koji se bave održivim procesom tranzicije? Hoće li mobilnost u pametnim gradovima budućnosti biti potpuno međusobno povezana? Hoće li nam bespilotne letjelice (dronovi) dostavljati robu? Hoće li postojeća radna mjesta i obrazovna okruženja i dalje postojati? Kako će izgledati doprinos plastike i petrokemije našim kućama, automobilima i okolišu?

Za sudionike EYDC-a, detaljno istraživanje i priprema, visoki standardi vještina i tehnika vođenja rasprave (debatiranja) te sposobnost međusobne interakcije predstavljaju sve neophodne aspekte koje se uzimaju u obzir tijekom ovih rasprava.

Ovoga puta domaćini nacionalnih finala bit će devet zemalja: Belgija ili Nizozemska za zajedničke finale Beneluxa, Bugarska, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Italija, Poljska, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo. U natjecanjima će iz svake zemlje sudjelovati oko 50 studenata između 16 i 19 godina. U europskom finalu, koje će se održati u Beču 8. listopada, tridesetak nacionalnih pobjednika predstavit će svoje zemlje. Finale EU odvijat će se u sklopu 52. godišnje skupštine EPCA-a, koja će se održati od 7. do 10. listopada.
 

EYDC je višedimenzionalna obrazovna inicijativa čija je svrha pružiti mladim ljudima jedinstvenu priliku za stjecanje novih vještina kroz osobno izražavanje i interakciju na uvjerljiv način o temama povezanim s industrijom te pružiti industriji mogućnost da se poveže s novom generacijom, čuje i sazna koja su njezina gledišta.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje