Mladi

Mladi Europljani raspravljali o budućnosti poljoprivrede

Agrovijesti
Mladi Europljani raspravljani o budućnosti poljoprivrede Fotografija: PR
Petir je svoj govor završila naglašavajući kako je potrebno ulagati u istraživanje i razvoj te pomoći mladim poljoprivrednicima koji su voljni učiti i u svom radu koristiti metode i prakse koje će promicati zaštitu okoliša

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir predsjedala je u petak, 1. lipnja poljoprivrednim panelom Europskog događaja za mlade (EYE) koji je ovih dana u Europskom parlamentu u Strasbourgu okupio više od osam tisuća mladih iz cijele Europe kako bi zajedno promišljali o budućnosti Europske unije.

Na panelu kojim je predsjedala zastupnica Petir promišljalo se o poljoprivrednom gospodarstvu budućnosti, a kao govornici na njemu su sudjelovali: Beverly Flatt (Bayer Animal Health), Isabella Lang (IFOAM EU), Jannes Maes (CEJA), Robbe Van Beers (MeBioS laboratorij, KU Leuven).

Otvarajući panel, zastupnica Petir je istaknula kako je zajednička poljoprivredna politika najdugovječnija i najuspješnija politika Europske unije koja ima za cilj osigurati visoku kvalitetu hrane za više od 500 milijuna stanovnika Unije i to po pristupačnim cijenama.

Hranu u Europskoj uniji proizvodi 22 milijuna poljoprivrednika i poljoprivrednih radnika, a Petir ističe kako je od presudne važnosti taj rad prepoznati i osigurati da europski poljoprivrednici za svoj rad budu pošteno plaćeni kako bi oni i njihove obitelji imali pristojan život.

Zastupnica Petir govorila je i o izazovima s kojima se europski poljoprivrednici susreću: pretjerano kompliciranom birokracijom, nepoštenim trgovačkim praksama, teškim pristupom zemljištu i financijskim sredstvima, nerealnim kamatnim stopama na kredite, elementarnim nepogodama, neadekvatnom vrednovanju njihovog rada, kao i malim interesom mladih generacija da se bave poljoprivredom.

Mladi Europljani raspravljani o budućnosti poljoprivrede
„Upravo zbog toga je Europski parlament, promišljajući o reformi Zajedničke poljoprivredne politike, uzeo u obzir sva ova pitanja i naglasio potrebu za generacijskom obnovom, pojednostavljenjem poljoprivredne politike i preusmjeravanju poticaja na mala i srednja obiteljska poljoprivredna gospodarstva“, rekla je zastupnica Petir te dodala kako proračun namijenjen poljoprivredi ne smije nipošto biti rezan, već mora ostati na postojećoj razini, ako ne i biti povećan.

Petir je svoj govor završila naglašavajući kako je potrebno ulagati u istraživanje i razvoj te pomoći mladim poljoprivrednicima koji su voljni učiti i u svom radu koristiti metode i prakse koje će promicati zaštitu okoliša.

Zastupnica Petir je nakon panela izrazila svoje zadovoljstvo sudjelovanjem mladih i interesom koji su pokazali za razvoj održive poljoprivrede u budućnosti. „Mladi su uistinu bili puni inovativnih ideja. Njihova kreativnost i angažman me raduju i pokazatelj su da mladi nisu samo pasivni promatrači, već aktivni sudionici političkih i društvenih događanja te mogu biti kreatori budućih europskih politika“, naglasila je Petir koja je poručila mladima da će neke od njihovih ideja biti dobra podloga zastupnicima za izradu amandmana na reformu Zajedničke poljoprivredne politike koju je jutros predstavio povjerenik Hogan.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje