Financiranje u EU

Mladi poljoprivrednici: 1 milijarda EUR za lakši pristup financiranju

Agrovijesti
Mladi poljoprivrednici Fotografija: Thinkstock
Paketom u vrijednosti od 1 milijarde EUR, koji su najavili povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan i potpredsjednik EIB-a Andrew McDowell, nastoji se povećati pristup financiranju za poljoprivrednike EU-a, posebno one mlade.

Europska komisija i Europska investicijska banka (EIB) predstavile su paket mjera u vrijednosti od 1 milijarde EUR posebno namijenjen mladim poljoprivrednicima. Banke su u 2017. odbile 27 % zahtjeva za kredit koje su podnijeli mladi poljoprivrednici u EU-u, dok za druga poljoprivredna gospodarstva taj postotak iznosi samo 9 %.

Paketom u vrijednosti od 1 milijarde EUR, koji su najavili povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan i potpredsjednik EIB-a Andrew McDowell, nastoji se povećati pristup financiranju za poljoprivrednike EU-a, posebno one mlade.

Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan izjavio je: Pristup financiranju od ključne je važnosti, no prečesto predstavlja prepreku mladima koji se žele baviti poljoprivredom. S obzirom na to da je 11 % europskih poljoprivrednika mlađe od 40 godina, potpora mladim poljoprivrednicima u tom sektoru prioritet je Europske komisije i zajedničke poljoprivredne politike nakon 2020. Zadovoljan sam što se ova nova zajednička inicijativa sada provodi u praksi.

Potpredsjednik EIB-a nadležan za poljoprivredu i biogospodarstvo Andrew McDowell primijetio je: Poljoprivredni sektor okosnica je gospodarstva EU-a i ima ključnu ulogu ne samo u proizvodnji zdrave hrane, već i u borbi protiv klimatskih promjena i očuvanju okoliša. Ovom novom inicijativom EIB je usmjeren prema budućnosti tog sektora i uklanja važan nedostatak na tržištu, odnosno nedostatan pristup financiranju za poljoprivrednike, osobito sljedeću generaciju. Osim toga, ovim programom kredita poticat će se rast i konkurentnost u poljoprivrednom sektoru i sektoru biogospodarstva očuvanjem i otvaranjem novih radnih mjesta u ruralnim i obalnim područjima.

Programom će na razini država članica upravljati banke i društva za leasing koja posluju diljem EU-a. Banke sudionice trebale bi izdvojiti jednaka sredstva kao i EIB, čime bi ukupan iznos mogao doseći 2 milijarde EUR, a prednost bi se trebala dati mladim poljoprivrednicima.

U okviru programa uklonit će se brojni postojeći nedostaci s kojima se poljoprivrednici suočavaju te će on nuditi:

niže kamatne stope

dulje rokove (do pet godina) za početak otplate kredita

dulje rokove (do 15 godina) za povrat cijelog iznosa kredita

dodatnu fleksibilnost, ovisno o uvjetima, kako bi se odgovorilo na nestabilnost cijena u poljoprivrednom sektoru i time osiguralo da poljoprivrednici mogu otplaćivati kredite i u teškim razdobljima (primjerice razdoblje odmora/odgode, u kojem poljoprivrednici nekoliko mjeseci neće morati otplaćivati kredit).

U okviru programa u Francuskoj će se uskoro provesti dva pilot-projekta kreditiranja u iznosu od 275 milijuna EUR. Ti su krediti posebno usmjereni na mlade poljoprivrednike i ublažavanje klimatskih promjena.

Kontekst

Ovaj novi program kreditiranja dio je zajedničke inicijative za mlade poljoprivrednike koju su pokrenuli Europska komisija i EIB, a cilj joj je spojiti postojeću potporu iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) s financijskim sredstvima i stručnosti EIB-a. Uz paket kredita ta inicijativa uključuje i daljnju uporabu bespovratnih sredstava EPFRR-a za mlade poljoprivrednike i novoosnovana poduzeća, koja se mogu koristiti za subvencije kamatnih stopa ili za tehničku pomoć, u kombinaciji s financijskim instrumentima. Osim toga, EIB i Europski investicijski fond (EIF) upravljačkim tijelima pružaju savjetodavnu potporu i stručno znanje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje