Popularizacija poljoprivrede kod mladih

Mladi poljoprivrednici i ZPP

Agrovijesti
Mladi poljoprivrednici Osijek Fotografija:
U Osijeku su održani Forum na temu ”Mladi poljoprivrednici i ZPP” i Gradska farma kao dio provedbe EU projekta GRASS Croatia Razvoj ruralnih područja za uspješno društvo.

 

U Osijeku je u petak održan Forum na temu ”Mladi poljoprivrednici i ZPP” u sklopu provedbe EU projekta GRASS Croatia Razvoj ruralnih područja za uspješno društvo. Kako kažu iz Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) koja je organizator, cilj foruma je osvijestiti hrvatsku javnost o demografskim kretanjima u ruralnim područjima važnosti i utjecaju tih kretanja na sadašnji, ali i budući život i održivost ruralnih krajeva kroz poticanja zapošljavanja mladih u poljoprivredi.

Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj tom je prilikom govorila je o razvoju poljoprivrede i unaprjeđenju ruralnog prostora, poticanju konkurentnosti poljoprivrede i postizanju održivog razvoja ruralnog prostora kroz Program potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju za razdoblje 2016. – 2020. godine.

Mladi poljoprivrednici
Martina Jurković iz HPA predstavila je podatke o proizvodnji hrane, njenoj dostupnosti te sigurnosti kao strateškom pitanju svih država svijeta.  S obzirom na procijenjeni porast stanovništva do 2050. godine, procjene svjetskih stručnjaka ukazuju i na sveukupno povećanje potražnje za hranom, točnije poljoprivrednim proizvodima.

Ivana Jurišić, iz Savjetodavne službe je okupljenim učenicima Srednje poljoprivredne i Veterinarske škole i studentima osječkog Poljoprivrednog fakulteta objasnila važnost poslovnog planiranja kao vrlo opsežne poslovne discipline kojoj je glavna svrha određivanje ciljeva poslovanja kao i definiranje aktivnosti koje je potrebno poduzeti za realizaciju tih ciljeva.

Profesorica Snježana Tolić s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku govorila je o važnosti obiteljske poljoprivrede, predstavila najnovije podatke o broju i tipologiji poljoprivrednih gospodarstava u  Hrvatskoj i EU te iznijela demografske značajke obiteljske poljoprivrede te položaj mladih poljoprivrednika. Kako tvrdi Tolić, obiteljska poljoprivreda u EU predstavlja temelj za postizavanje ključnih ciljeva zajedničke poljoprivredne politike i predstavlja učinkovit alat za ruralni razvoj s 12 milijuna obiteljskih farmi, 172 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta i 25 milijuna aktivnih poljoprivrednika.

Priče o uspjehu

Predstavljeni su i uspješni mladi poljoprivrednici Božidar Glavaš i Dominik Bokun koji prezentirali svoju poljoprivrednu proizvodnju i istaknuli prepreke s kojima se susreću u poslovanju. Na Panelu ’’Preduvjeti za održivo poljoprivredno gospodarstvo mladih poljoprivrednika’’ predstavio se Goran Gusak koji je vlasnik ekogospodarstva ’’Orlov put’’ koji se nalazi u blizini ulaza u zaštićeni Park prirode Kopački rit. Eko gospodarstvo se bavi uzgojem ekološkog voća, povrća, ljekovitog bilja, domaćih životinja te agroturizmom. 

Obiteljsko gospodarstvo Geto
Idući je bio Josip Đurković iz Valpova koji se već dvadesetak godina bavi uzgojem koza (francuskih alpina) i proizvodnjom kozjeg sira. U sklopu gospodarstva nalazi se i mini sirana u kojem proizvode sireve. Zadnje predstavljanje je imao Dario Geto čije se obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo bavi uzgojem koza te svakodnevno proizvodi polutvrdi sir od kozjeg mlijeka. U sklopu gospodarstva nalazi se i kušaonica sira u kojoj se mogu kušati i kupiti autohtoni proizvodi. Osim ponude mlijeka, sira i mesa OPG Geto organizira jednodnevne posjete turista uz ponudu aktivnog turizma koji podrazumijeva sudjelovanje u obavljanju svakodnevnih poslova na imanju.

Gradska farma

Tjedan ranije također u sklopu provedbe EU projekta GRASS Croatia Razvoj ruralnih područja za uspješno društvo u Osijeku je održana Gradska farma (City Farm). Na Gradskoj farmi su građani imali priliku doživjeti seoski ugođaj i upoznati se s bogatstvom prirode i podneblja našeg sela.

Gradksa farma Osijek
Obiteljska poljoprivredna gospodarstva izložila su građanstvu domaće životinje: telad, ovce, koze i magarce koje uzgajaju.  Domaći proizvođači su na štandovima posjetiteljima ponudili na degustaciju i prodaju domaći med i sir, tako da su građani imali priliku upoznati proizvođače i kupiti med i sir direktno od njihovih proizvođača. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje