Novosadski sajam

Mladi poljoprivrednici u Srbiji traže promjenu poslovanja za njih

Agrovijesti
Mladi poljoprivrednici Fotografija: Thinkstock
Održana konferencija "Mladi poljoprivrednici u Srbiji i EU" u organizaciji Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika (sumpora)

 Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika  organiziralo je u okviru 84. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu konferenciju o mladim poljoprivrednicima pod nazivom "Mladi poljoprivrednici u Srbiji i EU".

Na ovom, drugom po redu međunarodnom skupu, posjetiteljima sajma su se osim članova predstavili i članovi Europskog vijeća mladih, poljoprivrednici, kao i predstavnici vladinog i nevladinog sektora. Tom prilikom predstavnik Pokrajinskog tajništva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo podsjetio je na mogućnost da mladi na selu imaju mogućnost da iz proračuna dobiju do 10.000 eura za početak vlastitog biznisa.

Grad Novi Sad najavio je početak projekta "Zelene vrta Novog Sada" također namijenjenog mladima.

Na konferenciji su sudjelovali i mladi iz Slovenije, Poljske, Češke i Finske koji su podijelili svoja iskustva u vezi sa stanjem poljoprivrede i sudjelovanjem mladih u ovom sektoru u tim zemljama.

Na konferenciji je zaključeno da je pod hitno potrebna promjena uvjeta poslovanja u poljoprivredi, a da mladima treba omogućiti pristup povoljnim kreditima, zemlji, obrazovanju i poticati ih na udruživanje. Također je potrebno da se pripreme za apliciranje za dobivanje sredstava iz IPARD fonda kad ona budu dostupna. U tom smislu članovi  se već sada pripremaju kako da što uspenije konkuriraju za ova sredstva.

Podrška mladima da ostanu ili se vrate na selo je ključni uvjet za pomlađivanje ruralnih sredina u Srbiji u kojima je prosječna starost nositelja poljoprivrednih gospodarstava veća od 60 godina, zaključeno je na ovoj konferenciji.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje