demografska politika

Mladim bračnim parovima u Srbiji do 50 hektara državne zemlje za povratak na selo

Agrovijesti
Novosadski sajam Fotografija: Novosadski sajam
Akademski odbor za selo Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) predlaže da se bračnim parovima u Srbiji koji žele pokrenuti proizvodnju na selu osigura novac ili da do 50 hektara državne zemlje na korištenje

Akademski odbor za selo Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) predlaže da se bračnim parovima u Srbiji koji žele pokrenuti proizvodnju na selu osigura novac ili da do 50 hektara državne zemlje na korištenje. Slogan “Srbija među šljivama” ustuknuo je pred sloganom “Srbija među napuštenim kućama”, izjavio je predsjednik ovog odbora akademik Dragan Škorić, ilustrirajući to podatkom da u selima širom Srbije ima više od 50.000 napuštenih kuća. Kako u takvim uvjetima osigurati povratak i opstanak mladih na selu, bila je tema skupa koji je na 85. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu organiziralo Udruženje novinara za poljoprivredu Agropress.

Najprije moramo uložiti u infrastrukturu jer do 500 sela ne dolazi asfaltni put, obnoviti škole, ambulante. A potom, poput susjeda Rumunja, mladom bračnom paru koji želi ostati na selu dati 50.000 eura da stvori obitelj i pokrene proizvodnju – smatra akademik Škorić. Uz novčanu pomoć mladim obiteljima koje žele ostati na selu, ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić ukazuje i na osnivanje zadruga, kao temelja za egzistenciju i boljitak sela.

Udruživanje kroz zadruge je imperativ i zbog malih posjeda, oni su u Srbiji prosječno veliki 4,5 hektara. Na 630.000 gospodarstava radi 1,4 milijuna ljudi – kazao je Krkobabić.

Jedna od ideja je i da se mladim poljoprivrednicima da na korištenje do 50 hektara državne zemlje. Istodobno želimo osigurati do 20.000 eura pomoći svakom mladom bračnom paru koji želi da ostati na selu i baviti se poljoprivredom. Krkobabić vjeruje da bi do kraja godine ustupanje državnog poljoprivrednog zemljišta mladim poljoprivrednicima moglo stići i do parlamenta. Čak 200.000 ha državnog zemljišta u Srbiji trenutno nije u zakupu. Demografski dio stvarnosti srpskog sela ogleda se u podatku da od spomenutih 1,4 milijuna stanovnika, među mlađima od 40 godina ima 200.000 neoženjenih i 100.000 neudatih.

Međunarodni poljoprivredni sajam, 85. po redu, trajat će do 21. svibnja. Ove godine zemlja partner sajma je Francuska, a na njemuje sudjelovale kompanija iz Indije, Italije, Austrije, Češke, Njemačke i brojnih drugih. Predstavilo se 1.500 izlagača iz 30 zemalja, te proizvodi i usluge iz ukupno 60 zemalja

Predstavljen prototip IMT traktora

Na 85. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu izloženo je devet prototipova budućih IMT traktora koji će se proizvoditi u Srbiji. Iz kompanije Tafe koja je, kupila IMT ističu kako očekuju da će u idućih pet godina dođi do proizvodnje od 5.000 ovih traktora godišnje. ”Tafe“ je kupio brend IMT-a kao i intelektualno vlasništvo i pet hektara u Jarkovcu gdje je nekadašnji jugoslavenski gigant proizvodio prikolice. Najveća promjena kod novog modela koji će se na srpskom tržištu pojaviti početkom 2019. godine je motor, kažu u kompaniji i najavljuje da će se traktor proizvoditi s Euro 3 A motorom što je, kaže, standard za traktore ispod 50 konjskih snaga. ”Tafe“ godišnje proizvede 180.000 traktora, a od tog broja su 120.000 pod brendom Mass Ferguson, a vlasnici su i bavarskog brenda Ajher i godišnje od ove marke proizvedu 60.000 komada.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje