TRŽIŠTE

Mlijeko poput nafte, raste proizvodnja, a padaju cijene

Agrovijesti
Mlijeko Fotografija: Pixabay
Kada se povećanoj proizvodnji u zemljama Europske unije doda i rast proizvodnje u SAD, Novom Zelandu i Australiji, ponuda mlijeka na globalnom tržištu daleko nadilazi svjetsku potražnju, zaključuje se u izvještaju EK

Kako svjetska proizvodnja mlijeka raste, a cijene kontinuirano padaju Europska unija predviđa da će mljekarska industrija doživjeti sudbinu koja se događa na tržištu nafte.

“Može se očekivati daljni pad cijena mlijeka” stoji u izvještaju Europske komisije, pri čemu se dodaje kako dugoročno nema naznaka da će se pritisak na tržišta smanjiti.

Prema izvještaju EU, očekuje se kako bi globalni uvoz mlijeka mogao rasti 2 posto  na godišnjoj razini, međutim to predstavlja samo 30 posto povećanja proizvodnje u EU, SAD, Novom Zelandu i Australiji u 2014. i 2015.

Europska komisija naglašava kako je potrebno da se uspori sa ponudom na globalnom tržištu kako bi se uspostavila ravnoteža ponude i potražnje, što bi potaklo oporavak cijena sa sadašnje razine. Značajno povećanje rasta proizvodnje mlijeka EK očekuje u Velikoj Britaniji, Irskoj, Nizozemskoji i Danskoj, dok se za Njemačku predviđa ograničeni rast proizvodnje. U istočnim zemljama Unije očekuje se stabilizacija u sektoru mljekarske industrije.

Kada se povećanoj proizvodnji u zemljama Europske unije doda i rast proizvodnje u SAD, Novom Zelandu i Australiji, ponuda mlijeka na globalnom tržištu daleko nadilazi svjetsku potražnju, zaključuje se u izvještaju EK.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje