E-health sustav

Mobilna aplikacija za sigurnu i personaliziranu prehranu osoba s posebnim prehrambenim potrebama tijekom putovanja

Agrovijesti
Zdravi obrok Fotografija: Pixabay
Tvrtka MICRO projekt d.o.o. od 2017. godine provodi projekt  “Razvoj e-health sustava za sigurnu i personaliziranu prehranu osoba s posebnim prehrambenim potrebama tijekom putovanja - KK.01.2.1.01.0030“ koji je sufinanciran putem EU fondova iz poziva Povećanja razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja. Jedan od ciljeva ovog Projekta je razvoj inovativnog sustava za podršku u prehrani osoba s posebnim prehrambenim potrebama, a jedno od područja istraživanja u okviru projekta bila je i mediteranska prehrana.

Tvrtka MICRO projekt d.o.o. od 2017. godine provodi projekt  “Razvoj e-health sustava za sigurnu i personaliziranu prehranu osoba s posebnim prehrambenim potrebama tijekom putovanja - KK.01.2.1.01.0030“ koji je sufinanciran putem EU fondova iz poziva Povećanja razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja. Jedan od ciljeva ovog Projekta je razvoj inovativnog sustava za podršku u prehrani osoba s posebnim prehrambenim potrebama, a jedno od područja istraživanja u okviru projekta bila je i mediteranska prehrana.

Mediteranska prehrana je najviše istraživani način prehrane. Još od prvih istraživanja ističu se njezine komponente za koje se smatra da doprinose pozitivnim učincima, a sama prehrana temelji se na visokom unosu hrane biljnog podrijetla, sezonskog voća i povrća, mahunarki, cjelovitih žitarica, orašastih plodova, nemasnog mesa i ribe te maslinovog ulja uz umjerenu konzumaciju alkohola (crnog vina). Naglasak je na hrani biljnog podrijetla bogatoj fitokemikalijama, koje imaju protuupalno djelovanje te minimalno obrađenoj hrani čime se osiguravaju prebiotička vlakna koja povoljno djeluju na probavni sustav. Mediteranska prehrana je bogata mononezasićenim masnim kiselinama, antioksidansima, karotenoidima, tokoferolima, polifenolima, antocijaninima, vitaminima i mineralima te vlaknima. Drugo važno obilježje mediteranskog načina života uključuje redovitu tjelesnu aktivnost i odgovarajući odmor.

Maslinovo ulje

Njezin značaj potvrđen je i od strane UNESCO-a koji je 2013. godine mediteranski način prehrane u Hrvatskoj, Španjolskoj, Grčkoj, Italiji, Maroku, Portugalu i Cipru uvrstio na popis nematerijalne kulturne baštine. Do danas, brojne provedene prospektivne studije pokazale su da je ovaj način prehrane povezan sa smanjenim rizikom za razvoj određenih vrsta karcinoma, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti te pozitivno djeluje na smanjenje indeksa tjelesne mase u odraslih i tjelesne mase u djece/adolescenata. Kod ovih studija istraživanje se baziralo na obrascima prehrane, te se počela naglašavati važnost međusobnog djelovanja različitih vrsta hrane te pozitivnog djelovanja navedenih mehanizama.

Zbog svega navedenog MICRO projekt je u ovom Projektu, kao temelj svojih istraživanja uzeo mediteransku kuhinju, osobito afirmaciju namirnica koje su specifične za Hrvatsku. Napravljena je nutritivna analiza tradicionalnih hrvatskih mediteranskih namirnica; bijeli tartuf, crni tartuf, šipak, badem, neretvanska mandarina, raštika, cvjetača, brokula, kupus, rukola (riga), kadulja, suha smokva, češnjak, srdela, inćun, trlja kamenjarka, tuna, paški sir, sir mišina, maslinovo ulje, višnja maraska, meso boškarina, paška janjetina, magareće mlijeko, domaći maslac, crno vino, bob, šparoge, artičoka, rogač, datulje. Tih 30-tak namirnica bile su temelj za kreiranje analitičke i objektivne podloge za njihovu integraciju u jelovnike. Nutricionistkinja Eva Pavić, članica interdisciplinarnog tima koji je radio na projektu, kaže; "Navedene namirnice uveli smo u e-health sustav gdje su dostupni jelovnici koji uključuju tradicionalna hrvatska jela, ali su osmišljene i nove recepture koje odgovaraju svim zahtjevima i preporukama u skladu s Mediteranskim načelima prehrane".

Tartufi

Osobama s posebnim prehrambenim potrebama, prehrana značajno utječe na njihov način života. To je posebno izraženo tijekom putovanja i dužeg izbivanja izvan vlastitog doma zbog nemogućnosti planiranja i kontroliranja načina prehrane. Iz tog razloga te osobe sve više koriste modernu tehnologiju za brigu o svome zdravlju. Upravo je spomenuti Projekt „e-health sustav za sigurnu i personaliziranu prehranu osoba s posebnim prehrambenim potrebama tijekom putovanja“ osmišljen nakon identifikacije svakodnevnih problema i potreba ciljanih skupina te je usmjeren na kreiranje sustava za podršku u prehrani osobama sa posebnim prehrambenim potrebama tijekom putovanja. Cijeli rezultat istraživanja ukomponiran je u mobilnu aplikaciju, a u pružanje usluga korisnicima uključeni su i hoteli te drugi ugostiteljski objekti. 

Bolesti povezane s prehranom, predstavljaju veliki zdravstveni i ekonomski teret. Smatra se da će kronične nezarazne bolesti od 2001. do 2030. godine diljem svijeta izazvati 17,3 trilijuna dolara ekonomskog gubitka u zdravstvu. Isto tako, procjenjuje se da će do 2030. godine oko 23,6 milijuna ljudi umrijeti upravo od posljedica kardiovaskularnih bolesti, većinom zbog bolesti srca i srčanog udara.  Edukacija o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani jedan je od važnijih koraka primarne prevencije razvoja kroničnih nezaraznih bolesti, a Mediteranska prehrana znanstveno dokazano ima pozitivan učinak na zdravlje, a time i na prevenciju razvoja određenih bolesti. "e-health sustav" stoga predstavlja sinergiju modernih tehnologija i zdravog načina prehrane promoviranjem hrvatske tradicionalne mediteranske kuhinje te u konačnici olakšava mobilnost osobama kojima je prehrana "lijek", poručuju iz MICRO projekta.

e-health

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje