ISTRAŽIVANJE

Mogu li klimatske promjene dovesti do drugačijeg okusa čokolade?

Agrovijesti
Čokolada Fotografija: Thinkstock
U situacijama s višim temperaturama i manjom vlagom u tlu, kakao zrna pokazuju značajno više razine fenola i antioksidansa i manji udio masti.

Iako Bolivija nije jedan od najboljih svjetskih proizvođača kakaovih zrna, čak nije ni u prvih deset, jedan je od najzanimljivijih. Bolivija je, naime, jedan od najvećih proizvođača u svijetu divljih kakaovih zrna.

Nova studija švicarskih istraživača razmatra budućnost njihova uzgoja. I, kao i kod mnogih drugih poljoprivrednih studija, čini se da klimatske promjene imaju utjecaj na to.

Ova nova čokoladna studija pokušavala je otkriti da li neke vanjske sile mogu utjecati na okus kakaovih zrna. Da bi to postigli, izmjerili su kemijski sastav - fenol (okus), sadržaj masti i sadržaj antioksidansa - u uzorcima uzeti iz bolivijskih kakaa stabala u različitim uvjetima uzgoja, na suncu i u sjeni.

Cilj je bio utvrditi mogu li "stres" i vanjski čimbenici utjecati na okus kakaoa. Istraživači su otkrili male razlike između kemijskog sastava zrna koja su uzeti iz tih različitih uvjeta uzgoja, ali su imali značajnu razliku zbog drugog čimbenika: vremena. U situacijama s višim temperaturama i manjom vlagom u tlu, kakao zrna pokazuju značajno više razine fenola i antioksidansa i manji udio masti.

Bolivija je država izuzetno visokog rizika od katastrofalnih učinaka klimatskih promjena zbog postojeće ekvatorijalne klime, siromaštva i biološke raznolikosti. Isto vrijedi i za mnoge druge svjetske zemlje u kojima se uzgaja kakao.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje