FRANCUSKA PREDLAŽE UKIDANJE POTPORA

Mogu li poljoprivrednici opstati bez subvencija?!

Agrovijesti
Poticaji Fotografija: Thinkstock
Kao razlog tomu navodi se izlazak Velike Britanije iz EU-a, kada će nastati “rupa” od 12 milijardi eura godišnje u proračunskom ciklusu od 2021. do 2027. te da taj nedostatak prisiljava na značajno strateško preispitivanje trošenja novca EU-a

Prema pisanju francuskih medija francuski predsjednik Emmanuel Macron planira se zauzeti da se u sljedećoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP-u) ukinu ili pak smanje poljoprivredne subvencije, piše Glas Slavonije.

Kao razlog tomu navodi se izlazak Velike Britanije iz EU-a, kada će nastati “rupa” od 12 milijardi eura godišnje u proračunskom ciklusu od 2021. do 2027. te da taj nedostatak prisiljava na značajno strateško preispitivanje trošenja novca EU-a. - Pitanje Brexita mnogo je kompleksnije od pitanja budućnosti potpora u poljoprivredi. Ukupno smanjenje EU proračuna neizbježna je posljedica Brexita, no na najvišim političkim razinama unutar EU-a već se neko vrijeme analiziraju opcije za premošćivanje tog problema.

Određeni financijski rezovi dogodit će se svim politikama EU-a, pa tako i ZPP-u, ali Hrvatska je zauzela čvrsto stajalište o minimiziranju financijske štete u području poljoprivrede, i u tom stavu nismo usamljeni - izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Valja podsjetiti da je Brexit složenica nastala od spajanja dviju engleskih riječi Britain (Velika Britanija) i exit (izlazak). Izraz se rabi za politički proces i medijsku kampanju koja je povezana s britanskim izlaskom iz Europske unije. Izraz je prvi put rabljen u lipnju 2012. godine u članku u The Economistu (tada u varijanti "Brixit"), a skovano je analogno pojmu "Grexita". Rezultat referenduma je 51,8 % za izlazak, a 48,2 % za ostanak u Europskoj uniji.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje