OBAVIJEST PROIZVOĐAČIMA PŠENICE

Moguća pojava bolesti žutosmeđe pjegavosti lista pšenice zbog čega je važno izvršiti zaštitu

Agrovijesti
Pšenica Fotografija: Morana Begač, Agrobiz
Bolest se pojavljuje u fenofazi kada se koljence počne odvajati od čvora busa, odnosno pojavom 3. i 4. lista. Širenju ove bolesti pogoduje kiša, stoga je važno izvršiti tretiranje što prije.

Na osjetljivim sortama pšenice moguća je pojava bolesti žutosmeđe pjegavosti lista pšenice (Pyrenophora tritici- repentis) stoga je važno izvršiti zaštitu. Pod osjetljive sorte smatraju se sorte koje su slabo otporne na pojavu ove bolesti, a kod nas su to najčešće: Bologna, Sofru, Falago i Ingenio od stranih sorti te Mandica, Ljepotica i Opsesija od domaćih sorti.

Bolest se pojavljuje u fenofazi kada se koljence počne odvajati od čvora busa, odnosno pojavom 3. i 4. lista.

Širenju ove bolesti pogoduje kiša, stoga je važno izvršiti tretiranje što prije.

Sredstva koja imaju dozvolu i koja se mogu upotrijebiti su:

DUETT TULTRA

OPUS

ZAKEO XTRA (STARI NAZIV AMISTAR EXTRA)

AMISTAR OPTI

PRIAXOR EC

ASCRA XPRO

ZAMIR

ELATUS ERA

Ukoliko se nije obavila zaštita pšenice protiv korova, obaviti ju što prije s nekim od dozvoljenih sredstava kao što su:

TRICK

HUSSAR OD

BIATHLON 4D

GRODYL

STARLINE

Sva registrirana sredstva za zaštitu bilja mogu se pronaći na web pregledniku stranice ministarstva poljoprivrede https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijeniti sukladno uputama proizvođača, a praznu ambalažu potrebno je propisno zbrinuti. Obavezno voditi evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje