Održana uP_running radionica u Europskom parlamentu

Moguće je uštedjeti 31,9 milijuna eura samo kroz korištenje agro-ostataka za grijanje

Agrovijesti
Biomasa Fotografija: HPK
„Smatram kako su još uvijek neslućeni potencijali različitih oblika i načina korištenja poljoprivrednih ostataka kao izvora sirovina u okviru bio-gospodarstva. To su sve nove tehnologije i mogućnosti koje su nam već pred vratima

Hrvatska zastupnica u Europskom Parlamentu, Marijana Petir, zajedno s talijanskim zastupnikom Paolom De Castrom, ugostila je predstavnike Europske komisije, kolege zastupnike i predstavnike poljoprivrednog i energetskog sektora kako bi svratila pozornost na neiskorišteni potencijal za razvoj ruralnog prostora kroz korištenje rezidbenih ostataka pri održavanju trajnih nasada. Radionicu su zastupnici organizirali u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom komorom u suradnji s partnerima projekta „uP_running“ i Energetskim institutom Hrvoje Požar.

Zastupnica Petir kazala je kako u današnjem vremenu u kojem Europska unija donosi niz značajnih propisa važnih za budućnost Unije – poput novih energetsko-klimatskih paketa zakona ili paketa zakona uz kružno gospodarstvo – te započinje rad na novom višegodišnjem financijskom okviru i reformi Zajedničke poljoprivredne politike, ne bismo smjeli zaboraviti značenja istraživanja i razvoja pogotovo u poljoprivrednoj djelatnosti.

„U upravo predstavljenom prijedlogu višegodišnjeg financijskog okvira, koji je nažalost predložio rezove proračuna za ZPP, s čime se mi naravno ne slažemo, ima jedna stavka koja je pozitivna“, rekla je Petir. U svojoj želji za većom sinergijom različitih europskih politika, Komisija je predložila da se u okviru nastavka programa Horizon u razdoblju nakon 2021. godine predvidi 10 milijardi eura koje bi trebale poduprijeti istraživanja i inovacije u proizvodnji hrane, poljoprivredi, ruralnom razvoju i bio-gospodarstvu.

„Smatram kako su još uvijek neslućeni potencijali različitih oblika i načina korištenja poljoprivrednih ostataka kao izvora sirovina u okviru bio-gospodarstva. To su sve nove tehnologije i mogućnosti koje su nam već pred vratima. U suradnji znanosti i poljoprivrednika vidim mogućnost za 'otključavanje' tog potencijala uz pomoć nastavka provedbe programa Horizon“, rekla je Petir i izrazila nadu da više neće biti diskriminacije u korištenju sredstava iz tog programa za nove države članice te da će nova istraživanja, projekti i spoznaje omogućiti hrvatskim poljoprivrednicima da što prije počnu koristiti nove tehnologije i najbolje prakse kao i njihovi europski kolege.

Zastupnik Paolo de Castro istaknuo je kako Europska unija treba preuzeti vodeću ulogu u korištenju bioenergije posljednje generacije, jer to predstavlja preduvjet za učinkovito smanjenje emisija stakleničkih plinova. Zastupnik smatra kako bi u tom smislu trebali, kroz niz instrumenata Zajedničke poljoprivredne politike, promicati brza, učinkovita i inovativna rješenja s ciljem konkretnog doprinosa energetskoj tranziciji, zaštiti okoliša, održivosti i gospodarskom razvoju svih ruralnih područja.

Uvodno je Jose Luis Espi, DG AGRI, održao prezentaciju o mogućnostima korištenja biomase unutar europske Strategije za biogospodarstvo, projektima koji su u fazi implementacije te temama za novo istraživačko razdoblje kroz programe Obzor 2020 i EIP-AGRI. Rekao je da su inovacije i inovativni pristup poljoprivredi ključ razvoja ruralnog prostora EU te da u tom pogledu, inovacije manjih kapaciteta za decentraliziranu proizvodnju energije dobivaju novi značaj.

O rezultatima uP_running projekta o dostupnosti i značaju agro-ostataka u EU i oglednim primjerima iz Španjolske o lokalnom korištenju energije iz rezidbenih ostataka iz vinogradarstva za područno grijanje, informirali su Tajana Radić (HPK) i profesor Massimo Monteleone (University de Foggia, Italija).

Sljedeća prezentacija se nastavila na potencijal iz projekta uP_running za Republiku Hrvatsku te mogućnosti integriranja rezidbenih ostataka u ruralni razvoj i energetske i klimatske planove. Kroz projekt FARM CIRCLE, dr. sc. Biljana Kulišić iz Energetskog Instituta Hrvoje Požar simulirala je učinke mobilizacije ostataka iz održavanja i rezidbe trajnih nasada u hrvatsko gospodarstvo i ruralni prostor, slijedeći preporuke Europskog suda za reviziju (2018.) za ostvarivanje sinergija između politike ruralnog razvoja (EAFRD) i obnovljivih izvora energije (RED).

Ukratko, osvještavanjem voćara, vinogradara i maslinara o mogućnosti uštede od 600-650 eura po sezoni grijanja samo kroz korištenje agro-ostataka za grijanje, moguće je uštedjeti 31,9 M eura na strani uvoza loživog ulja u vanjsko-trgovinskoj bilanci. Procijenjenim potencijalom bi se moglo grijati 62.000 kućanstava na isplativ način.

Radionicu je pratila panel rasprava koju je moderirao David Lamb iz Europske mreže za ruralni razvoj, a sudjelovali su Evangelios Koumentakos (COPA-COGECA), Jean-Marc Jossart (glavni tajnik AEBIOMa) te Tina Papasideri (INASO-PASAGES).

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje